Társadalombiztosítási ellátások 2018-ban

Táppénz, rehabilitációs és rokkantsági ellátások összege 2018-ban: milyen szabályok érvényesek a betegség vagy tartós munkaképtelenség miatti társadalombiztosítási ellátásokra?

A táppénz  2018-ban is folyamatos, legalább 730 napos biztosítási idő esetén a táppénz alap 60%-a. 50%-os mértékű a táppénz ennél rövidebb előzetes biztosítási idő esetén, illetve kórházi ellátás esetén, beleértve azt az esetet is, ha a szülő 12 évesnél fiatalabb gyermeke kórházi kezelése alatt a gyermek mellett tartózkodik. A táppénz napi összege nem haladhatja meg a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének harmincad részét, azaz 2018-as kezdetű jogosultságnál a 9.180 Ft/nap összeget. A baleseti táppénz mértéke továbbra is 100%-a az alapjául szolgáló napi átlagkeresetnek, úti üzemi baleset esetén 90%.

A rokkantsági járadék összege 2018-ban 36.365 Ft. Az ellátás a fiatalon, 25 éves kor alatt bekövetkező jelentős mértékű egészségkárosodással küzdő személyek részére adható.

A rehabilitációs ellátás összegét a megállapítást megelőző naptári évben szerzett, pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező havi átlagjövedelem alapján kell meghatározni. Az ellátás összegét befolyásolja az ellátáshoz meghatározott 98.890 Ft-os évi alapösszeg (továbbiakban alapösszeg). Az ellátás rehabilitálható személyeknél az előző évi átlagjövedelem 35%-a lesz. A rehabilitációs ellátás minimális összege az alapösszeg 30%-a, legfeljebb 40%-a, ha a foglalkoztathatóság rehabilitációval helyreállítható. Tartós rehabilitációt igénylő személynél az ellátás összege az előző évi átlagjövedelem 45%-a. Ha tartós foglalkoztatási rehabilitáció szükséges, a rehabilitációs ellátás legalább az alapösszeg 40%-a, legfeljebb 50%-a.

A rokkantsági ellátás összegét az előző évi átlagjövedelemből számítják ki, a rokkantsági ellátás legkisebb összege legalább az alapösszeg 30%-a, legfeljebb 150 %-a – foglalta össze a legfontosabb aktuális adatokat az ado.hu szakportál.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top