Tüdőrák: 95 százalékban a dohányzás a felelős

Világelsők vagyunk, de még mindig nem vesszük elég komolyan, hogy a dohányzás elhagyásával drasztikusan csökkenthető lenne, az évi több mint nyolcezer honfitársunk haláláért felelős tüdőrák. Azért is elszomorító az előbbi adat, mivel ez a daganattípus az, ami a leginkább megelőzhető lenne, csak le kellene tenni a cigarettát.

Amint a Medizona cikke rámutat, a világtendencia sem ad optimizmusra okot: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előrejelzése szerint tíz év múlva a 15 milliónyi új rákbeteg között, a légzőszervet érintő daganat lesz a leggyakoribb, ami azt is jelenti, hogy e betegség a negyedik lesz a halálokok sorában.

A riasztó számok – egyelőre – csak kalkulált adatok, az viszont tény, hogy a tüdőrákos esetek 95 százalékáért a dohányzás a felelős. Ennek ellenére még mindig gyakran hallani olyan érvelést, hogy a cigaretta nem is olyan veszélyes, hiszen mindenkinek van olyan ismerőse vagy éppen családtagja, aki több évtizednyi dohányzás után sem lesz beteg.

„Az egyéni érzékenységben valóban óriási különbségek lehetnek, de azt tudomásul kell venni, hogy ha valaki fiatal korában kezdi el a füstölést és nem hagyja abba, azok közöl minden második idő előtt hal meg valamilyen cigaretta okozta betegségben” – mondta a Medizóna megkeresésére Mucsi János tüdőgyógyász.

A tüdőrák kialakulása sokszor mindenféle tünet nélkül zajlik le, esetleg a dohányos ember megszokott köhögésének megváltozása adhat okot az azonnali kivizsgálásra.

A tüdőrák esetében is tehát a megelőzés lenne a leghatásosabb, de az is sokat javítana a mutatókon, ha élnénk a fájdalmatlan szűrés adta lehetőséggel. „Nem sikerül csillapítani a ráktól való rettegést, ezért nem is szívesen megyünk tüdőszűrésre, mert félünk az eredménytől” – véli Bodor Mária, a Rákbetegek Országos Szövetségének elnöke. Majd azzal folytatja: „tudomásul kell venni, hogy a tüdőrák legfőbb oka a dohányzás. Azok a rákkeltő anyagok, amik a cigarettafüstben vannak, évtizedeken keresztül irritálják a hörgők nyálkahártyáját, ugyanakkor a passzív dohányosok is veszélyben vannak. Az a férj például, aki naponta elszív egy doboz cigarettát, közel negyven százalékkal növeli a mellette élő, nem dohányzó feleségének mellrák kockázatát” – figyelmeztet a szövetség vezetője.

A tényen, hogy a dohányosok átlagosan 10-15 évvel rövidebb ideig élnek, alapjaiban csak az változtat, ha minél többen elnyomják a cigarettát. Végleg.

Kapcsolódó cikkek:
Dohányosok az onkológiákon
SOS segítség, hogy ne füstöljön tovább
Dohányzás: 19 percenként egy halott
A light cigi is erős méreg
Perelhetik a light cigaretták gyártóit
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top