Tumoreltávolítás után később is végezhető helyreállító (rekonstrukciós) plasztikai műtét?

Helyreállító emlőplasztikai műtét történhet azonnal, a daganat eltávolításával egyszerre is, ám erre nem mindig van lehetőség. Ez leginkább akkor kerül szóba, ha a daganat olyan kezdeti stádiumú, illetve alacsony kockázatú, hogy nincs szükség kemoterápiás, sugárterápiás utókezelésre. Minden esetben az onkológiai munkacsoport (onkoteam), illetve az onkoplasztikában gyakorlott sebész szakvéleménye határozza meg a lehetséges menetrendet.

Előfordul, hogy a daganat eltávolításakor előkészítés vagy a helyreállító beavatkozások egy része történik meg, majd a kemoterápiás, sugárterápiás kezelések befejeztével következhetnek a további lépések. Ez esetben a tumoreltávolítás során bőrkímélő műtétet végeznek, majd a bőr zsugorodásának elkerülése érdekében szövettágítót (expander) ültetnek be. A szövettan ismeretében megtörténik a további kezelések megtervezése, s ha nincs szükség sugárkezelésre, 1-2 héten belül elvégzik a rekonstrukciós műtétet lebenyátültetéssel, szilikon implantátummal vagy a kettő együttes alkalmazásával. Ha szükséges sugárkezelés, a szövettágítót leengedik a feszülést elkerülése érdekében, majd a kezelések után pihenőidőt hagyva, újabb tágítás után 6-12 hónap elteltével végezgető el a helyreállítás.

Halasztott emlő helyreállításra is lehet lehetőség: ha véget ért minden műtét utáni adjuváns daganatellenes kezelés, a beteget tumormentesnek vélelmezik, valamint az onkológiai szakvélemény sem szól ellene, lehetséges lehet rekonstrukciós műtét. Ha sugárkezelés is történt, a sugárkárosodott szövetet lehetőség szerint eltávolítják. Általában több beavatkozásra van szükség. A pótlandó emlő nagyságát, formáját a helyreállító műtétek módszerét a beteg adottságaihoz, igényeihez, a másik oldali emlőhöz viszonyítva határozzák meg. Az emlőpótlás történhet saját – például hasi – lebenyekkel és implantátummal is. Pótolhatják az emlőbimbót is, a bimbóudvart (areola) leggyakrabban tetoválással rekonstruálják.

Emlőrekonstrukcióra akár az első műtét után évekkel is nyílhat lehetőség, még akkor is, ha az eredeti műtétet nem onkoplasztikai szempontok figyelembevételével végezték.

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top