Tumormarkerre önmagában nem lehet diagnózist alapozni

A tumormarkerek általános daganatszűrésre nem alkalmasak, erre egyedül a prosztataspecifikus antigén (PSA) szintjének az ellenőrzését alkalmazzák a férfiaknál. Ám még erről is tudni kell, hogy a PSA szintje nemcsak prosztataráktól, hanem prosztatagyulladástól is a normálérték többszörösére emelkedhet.

A vérből kimutatott tumormarkerek nem közvetlenül a daganatból származnak, mint a vérben keringő daganatsejtek vagy a ráksejtek más részei. A tumormarkerek olyan fehérjék, antigének vagy hormonok, amelyek az egészséges szervezetben nem fordulnak elő vagy csak alacsony koncentrációban vannak jelen, ám bizonyos tumorok megnövelhetik az értéküket.

Azért tartják ezeket az anyagokat – amelyeket egyébként nem mindig a vérből mutatnak ki, hanem olykor a vizeletből vagy a szövetekből – tumorjelzőknek, mert az adott betegnél kezdetben mért értékhez hasonlított változásuk jelezheti a daganatos folyamat előrehaladását vagy visszaszorulását, ezáltal a daganatellenes terápia hatékonyságát. Önmagukban viszont a tumormarkerekre nem lehet diagnózist alapozni, az esetek többségében a komplett leletet kiegészítő, figyelemfelhívó funkciójuk van.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top