Vágó István óvatosságra inti a rákbetegeket

Vágó István a sarlatánság ellen küzdve arra figyelmeztet: egyre több bizonyítatlan hatékonyságú csodaszert kínálnak a súlyos betegeknek. Erről a Rákgyógyítás lapnak adott interjúban beszél. A Tűzmadár Alapítvány ingyenes, hirdetések nélküli magazinja 10 ezer példányban jut el az ország onkológiai centrumaiba.

A rákbetegek országos magazinjának legújabb száma a bizonyítatlan hatékonyságú termékek veszélyeit járja körbe, emellett beszámol a betegek részvételével zajló legújabb onkológiai kutatásokról, a daganatsebészet eredményeiről és dilemmáiról, valamint foglalkozik a depresszió leküzdésének fontosságával.

Vágó István mint a Szkeptikus Társaság elnöke a Rákgyógyítás magazinnak adott interjúban azt mondja: sokan kihasználják a súlyos beteg emberek és családjuk sebezhetőségét, bizonyítatlan hatékonyságú módszereket és termékeket kínálnak számukra, ezzel pedig az élethez való ragaszkodással élnek vissza. Vágó a lapnak adott interjúban részletesen beszél arról, miként beszélte le egyik rákbeteg ismerősét egy „csodateáról”, s elmondja azt is, az étrendkiegészítők ellenőrizetlen piacának megnyitása miatt félti a tudományos kutatások jövőjét.

A lap tehát kiemelten foglalkozik a csodaszerek piacával, amellyel összefüggésben Lugasi Andrea, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgató-helyettese arra hívja fel a figyelmet: az uniós szabályozással összhangban Magyarországon egyetlen étrendkiegészítőt sem kell engedélyeztetnie a gyártónak, a termékek ritkán jutnak el hazai laboratóriumokba. Tavaly 1300 új étrendkiegészítőt regisztráltattak, az OÉTI utólag minden negyedik termék esetén kifogást emelt a forgalmazás ellen.

A lap országos körképben beszámol arról, kik és hogyan vehetnek részt a fővárosi és vidéki onkológiákon azokban a klinikai kutatásokban, amelyek révén a legkorszerűbb vizsgálati készítményekhez és gyógyszerekhez juthatnak hozzá. A magazinban vezető sebészek beszélnek a daganatsebészet fejlődéséről, valamint arról, miként kell(ene) minden sebésznek egyben pszichológusnak is lennie. Ezzel összefüggésben a lap kiemelt témái között szerepel, hogy milyen orvosi és pszichológiai módszerekkel győzhető le vagy mérsékelhető a rák diagnózisa utáni depresszió.

A Tűzmadár Alapítvány által negyedévenként kiadott ingyenes, hirdetések nélküli magazin célja az ismeretterjesztéssel küzdeni a tévhitek ellen, hozzájárulni a betegség elleni harc sikeréhez, s cikkeivel a rákbetegeknek és hozzátartozóiknak mankót nyújtani a kórházon belüli és az azon kívüli élethez. A Rákgyógyítás 10 ezer példányban jut el az ország onkológiai centrumaiba, s betegszervezetekhez.

A magazin megjelenésének előzménye, hogy a Tűzmadár Alapítvány 2006 novemberében elindította a www.rakgyogyitas.hu betegtájékoztató portált, amely a reklámoktól ugyancsak mentes fóruma a rákbetegségeknek. A lap és a honlap tudományos partnere a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) és a Magyar Pszichoonkológiai Társaság (MPOT).

Kapcsolódó cikkek:
Rákgyógyítás: Halász Judit is biztatja a betegeket
Rákgyógyítás: új magazin rákbetegeknek

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top