Válhat-e még édesapává egy vastagbélrákon átesett beteg?

Ugyan a vastagbélrák és végbélrák előfordulása 50 év felett válik egyre gyakoribbá, negyvenes, sőt harmincas éveikben járó férfiaknál is előfordulhat a betegség. Van tehát létjogosultsága a kérdésnek: lehetséges-e, s szabad-e egy vastagbélrákkal vagy végbélrákkal diagnosztizált férfinak még gyermeket vállalni?

A kérdésre nincs mindenkire érvényes válasz, mivel mindez függ a betegség pontos típusától, az alkalmazott kezelésektől, az életkilátásoktól. Önmagában egy kezdeti stádiumban lévő rosszindulatú daganat, ha a szexuális életet nem akadályozza, általában nincs hatással a nemzőképességre (a hererák kivétel lehet). A vastagbéldaganat sem okoz meddőséget, a betegség nem jelent kockázatot a partnerre és az esetlegesen megfogant gyermekre nézve sem. (A vastagbéldaganatok csak néhány százaléka alakul ki örökletes hajlam miatt, erre önálló válaszban részletesen kitérünk.)

Ha maga a betegség nem is, azonban a kezelések befolyásolhatják a nemzőképességet. A vastagbéldaganat, különösen a végbéldaganat műtéti kezelése kihathat az erekciós képességre, az onkológiai gyógyszerek pedig negatívan hathatnak a hímivarsejtek mennyiségére és minőségére is. Ha a beteg még szeretne gyermeket vállalni, lehetőség van a hímivarsejtek kezelések előtti lefagyasztására. (Az eljárás több tízezer forintos egyszeri, majd 15-20 ezer forintos éves tárolási költségét a páciensnek kell állnia.) A -196 fokra lehűtött, majd stabil hőmérsékleten tartott spermiumok elvileg korlátlan ideig tárolhatók, felhasználhatóságuknak nincs időhatára – ugyanakkor az egyéni adottságoktól is függ, hogy maga az eljárás okoz-e és milyen mértékű károsodást a hímivarsejtekben.

A természetes fogantatás sem kizárt, viszont a termelődő hímivarsejtek károsodása miatt az onkológiai kezelések idején mindenképp fogamzásgátlásra van szükség, s azt egy ideig a kezelések után is fenn kell tartani. A javasolt várakozási idő függ az alkalmazott gyógyszerek típusától, minden eset egyedileg mérlegelendő.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top