Sok tévhit kering arról, hogy mi mindent nem szabad ennie egy daganatos betegnek: a „tiltott” alapanyagok között leggyakrabban a cukrot, a húst, a tejtermékeket említik. Valójában nincs tiltólista.
Az egészségtelen, túl fűszeres, zsíros, rostokban szegény táplálkozás bizonyítottan növeli a vastagbélrák kialakulásának kockázatát, viszont arra nincs tudományos bizonyíték, hogy egy már kialakult daganat ráksejtjeinek viselkedését érdemben befolyásolni lehetne az étrenddel. A táplálkozás azonban befolyásolhatja a beteg erőnlétét, közérzetét, a kezelések emésztőszervi mellékhatásait (székrekedés, hasmenés, hányinger), a beteg lelkiállapotát, ezáltal kihathat az életminőségre és közvetetten a betegség lefolyására is.
Abszolút tiltás tehát egyetlen alapanyagra sincs, mértéket tartva a daganatos beteg is ehet mindenből, amit megkíván. Vannak viszont olyan alapanyagok és ételek, amelyek arányát hasznos csökkenteni. A zsíros, nagyon fűszeres ételek megnehezítik az emésztést. Érdemes vörös húsok helyett sovány fehér húsokat (baromfi, halak) fogyasztani. A rostokban gazdag táplálkozás alapesetben egészséges, vastagbélműtétet követően viszont – a puffasztó ételekhez hasonlóan – irritálhatja a bélrendszert. A mesterségesen cukrozott üdítők, joghurtok, édességek, sütemények helyett a természetes édességek, mint a gyümölcsök fogyasztása és a mézzel való édesítés javasolt.
Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról
Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!