Vastagbéldaganatos betegként érdemes még letennem a cigarettát?

Egy daganatos diagnózis kétféle reakciót vált ki az emberekből: vannak, akik a trauma miatt elhatározzák, hogy azonnal felhagynak káros szenvedélyükkel, mások úgy gondolják, „már úgyis mindegy”. Le kell szögezni: ugyan kétségtelenül jobb lett volna hamarabb, de a cigarettát nem hiábavaló letenni a rák kialakulása után sem, mert ez előnyös lehet a daganatellenes kezelések szempontjából is.

A dohányzás a nyálkahártya szárítása és a vér oxigénellátó képességének romlása miatt növeli a műtéti altatás, illetve az operációval összefüggő mellékhatások kockázatát, az aneszteziológusok ezért az operáció előtt még az egyébként cigarettázóknak is azt javasolják, függesszék fel a dohányzást.

Az oxigénhiányos állapot (hipoxia) csökkentheti a sugárkezelések hatékonyságát, sőt az oxigénhiány a tumorsejtek sejtszaporodási ciklusának megváltozásán keresztül egyes onkológiai gyógyszeres terápiák eredményességét is csökkentheti. Mivel a dohányzás megterhelő a tüdő, a szív és az egész szervezet számára, ezért rontja az általános állapotot, az állóképességet, a terhelhetőséget, felerősítheti az onkológiai mellékhatásokat (például a fáradékonyságot, a vérszegénységből eredő légszomjat, a szájban kialakuló nyálkahártya problémákat). Ezek akadályai lehetnek az optimális onkológiai kezelési ütemterv végigvitelének is, ezáltal negatívan hatnak az életkilátásokra.

A cigaretta letételének pozitív hozadéka tehát már néhány hét, egy-két hónap alatt érződhet: a vér oxigénszintjének javulásával enyhülhet a fáradékonyság, mérséklődhet a köhögés, a harákolás, fél-egy év leforgása alatt az infarktus kockázata is megfeleződik.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top