Vastagbélrák: nem mondhatunk le emberek ezreiről!

Magyarországon minden évben kilencezer új vastagbélrákos beteget diagnosztizálnak. Nyilván lényegesen több van, de ennyire derül fény. Közülük ötezren öt év múlva már nem élnek – pedig közülük sokan élhetnének.

Rácz István győri gasztroenterológus-professzor nemrég egy szakorvosi továbbképzésen úgy fogalmazott: akár mind a kilencezer esetben meg lehetne akadályozni még a betegség kialakulását is. Ez a rákfajta ugyanis olyan polipokból jön létre, melyek szűrővizsgálattal észlelhetők, s nagy sebészeti műtét nélkül még az előtt eltávolíthatók, mielőtt rosszindulatú elváltozássá fajulnának. Más szervek rákosodása nem ad ekkora esélyt az orvosnak és a betegnek. Sajnos azonban ezt a lehetőséget is csak csekély mértékben használjuk ki – írja a Népszabadság.

Magyarországon minden évben kilencezer új vastagbélrákos beteget diagnosztizálnak. Nyilván lényegesen több van, de ennyire derül fény. Közülük ötezren öt év múlva már nem élnek.

Régóta folyik a vita arról, hogy milyen szűrővizsgálatokat ajánljanak fel és fizessenek meg az egészségpénztár költségvetéséből az állampolgároknak. A gasztroenterológusok szerint szakmailag a legjobb megoldás az, hogy bizonyos életkor (50 év) felett, valamint családi halmozódás és más rizikótényezők esetén megtükrözik a panaszmentes embereket is. Ha polipot találnak a bélfalon, akkor eltávolítják. Nem alakulna ki ugyan mindegyikből rákbetegség, de jelenleg nem lehet biztosan megmondani, hogy melyikből lesz az. Egy ilyen műtét után három-öt évig biztonságban érezhetik magukat azok, akik alávetették magukat a vizsgálatnak. Ennyi idő múltán kell csak ismételten ellenőrizni, nem jöttek-e létre újabb polipok.

Ezzel a megelőző módszerrel a szűrések keretében messze nem érnek el mindenkit. Először is kevés rá a pénz. Több gasztroenterológus, több orvosi műszer kellene egy átfogó, biztonságos szűrőprogramhoz. Az emberek hajlandóságával is baj van, részben azért, mert sokan félnek a tükrözéstől, noha ma már bódításban és altatásban, fájdalommentesen is elvégzik. Sőt elsőként a győri kórházban a kapszulás endoszkópot is alkalmazzák, ám ezt kizárólag a vékonybél bizonyos betegségének gyanúja esetén fizeti ki az egészségpénztár. Ha valaki a vastagbelét akarja vizsgáltatni a lenyelhető kapszulával – mely másodpercenként két, összesen mintegy 55 ezer képet készít a bélről –, ki kell fizetni az egyszer használatos eszköz 280 ezer forintos árát. Rácz István osztályvezető professzor szerint ha a kapszula polipot talál, akkor nélkülözhetetlen a tükrözés is, melynek keretében az elváltozást el is tudják távolítani.

Van tehát egy rákfajta, mely a magyar lakosságot drámaian érinti, ugyanakkor van orvosszakmai lehetőség kialakulásának megelőzésére, számarányának minimalizálására, radikális csökkentésére. Mégis évente ezrek halnak meg miatta idejekorán, értelmetlenül.

Fogy a magyar, hallatszik a nemzeti jajszó. Nemcsak reprodukálni és számszerűleg gyarapítani kellene önmagunkat, hanem megtartani azt, akit lehet.

Kapcsolódó cikkek:
Ön mikor látta a székletét utoljára?
Tízezrek nem tudják, hogy már vastagbélrákos betegek
Vastagbélrák: megelőzhetjük és tehetünk ellene!
Vastagbélrák: kevesebb családi tragédia legyen az országban!
Vastagbélrák: a halálesetek 80 százaléka elkerülhető lenne
Vastagbéltükrözés: az Ön élete megér egy vizsgálatot? Írja meg vastagbéltükrözésének történetét!
A vastagbéltükrözés megelőzheti a vastagbélrákot

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top