Vastagbélrákos betegként fenyeget-e az elsőtől független, második rák kockázata?

Egy betegség sajnos nem véd meg egy másiktól. Attól, hogy valakinél vastagbélrákot vagy végbélrákot fedeztek fel, még ki van téve más daganatos betegségek rizikójának is, sőt ez a kockázat magasabb is az átlagosnál. Ezért tehát a kolorektális daganat miatti kontrollvizsgálatok mellett a más daganattípusokra vonatkozó, az életkor függvényében ajánlott szűréseket – például nőknél a mammográfiát vagy a méhnyakszűrést, férfiaknál a prosztatavizsgálatot, vagy mindkét nemnél az anyajegyek bőrgyógyászati ellenőrzését – nem szabad elhanyagolni.

Ha a kolorektális daganat helyileg kiújul (recidiva), az nem számít új elsődleges (primer) tumornak, ezért a terápia megválasztásánál a vastagbélrák kezelési protokolljának megfelelően kell továbblépni, beavatkozni. Szintén a vastagbélrák ellen ható terápiára van szükség, ha áttét jelenne meg valamelyik szervben. Igaz, hogy például májrák és májáttét esetén is a májban van a daganat, de egy vastagbélrák májáttéte nem májrák. Ugyanígy egy vastagbélrákból kiinduló tüdőáttét sem tüdőrák.

Körülbelül 15 százalék annak a kockázata, hogy egy daganatos betegséget egyszer egy másik, az elsőtől független rák követ. A dohányzó betegeknél ennek nagyobb a rizikója, mivel a cigarettázás egyszerre növeli számos tumortípus kockázatát. Az átlagosnál szintén nagyobb a valószínűsége annak is, hogy egy gyermekkori rák túlélőjének élete folyamán még szembe kell néznie daganatos betegséggel.

Ellentmondásnak tűnik, ám a második primer tumor problémája az orvostudomány fejlődésével és a gyógyítási lehetőségek szélesedésével is összefügg. Néhány évtizede a rákbetegségek – így a vastagbélrák –  diagnózisát követően sokkal rövidebb ideig élhettek a betegek és kevesebben gyógyulhattak meg, mint ma. Viszont minél tovább él egy ember, minél idősebb kort érhet meg, annál nagyobb a valószínűsége, hogy élete folyamán még szembe kell néznie más betegségekkel is, közöttük például egy másik rosszindulatú daganattal.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top