Vastagbélrákos betegként mit kaphatok egy betegklubban, sorstársközösségben?

Sokan idegenkednek attól, hogy betegként megkeressenek más sorstársakat, mondván: elég beteggel találkoznak a kórházban. Holott, aki már rászánta magát arra, hogy elmenjen egy betegklubba, megtapasztalhatta: rendszerint nyitott, a problémákat pontosan értő, az évek során számos tapasztalat birtokában érdemben segíteni tudó emberekkel találkozhat.

A betegtársak segíteni tudnak eligazodni az egészségügy útvesztőjében, a betegklubokat gyakran a közeli osztály szakorvosai, ápolói is patronálják, így lehetőség van az onkológián kívüli előadásokon, kötetlenebb konzultációkon részt venni. A sorstársak hasznos tanácsokat oszthatnak meg a mellékhatások csökkentésével kapcsolatban éppúgy, mint a betegséggel és a kezelésekkel járó lelki megpróbáltatások feldolgozásáról. Sok esetben e klubokban a résztvevők meg tudnak beszélni olyan kérdéseket, dilemmákat is, amelyekről úgy érzik, csak az értheti meg, aki átment hasonló megpróbáltatásokon. A betegklubok mindazonáltal nemcsak a betegségről szólnak: gyakran szerveznek kötetlen közösségi vagy kulturális programokat, kirándulásokat is.

A Gyógyulj Velünk Egyesület (gyve.hu, Facebook.com/egyesulet.gyogyuljvelunk, 0630 922-7797) alapításában például számos vastagbéldaganatos beteg vett részt, hogy összefogjanak, s együtt olyan eredményeket érjenek el, amelyeket egyedül egy beteg ritkán tud megtenni. Ugyan a civil szervezet már kibővült, más emésztőszervrendszeri daganatos sorstársak mellett az uroonkológai daganatos betegek összefogását is felvállalta, de mindmáig nagyon fontos pillére a tevékenységének a vastagbélrákos betegek segítése, érdekeiknek képviselete.

Ugyan a mesterséges bélnyílás kialakítása a vastagbélrákos betegeknek csak egy kisebb részét érinti, számukra mindenképp hasznos tudni a Magyar ILCO Szövetségről, s országszerte működő betegklubjairól (www.ilco.hu).

A kolorektális betegeket segítő tematikus betegszervezetek mellett annak is érdemes utánanézni, hogy a beteg lakhelyén milyen városi vagy megyei betegszervezet, betegközösség érhető el. A legtöbb helyen az egyesületi tagság nem feltétele annak, hogy valaki részt vehessen a programokon, ugyanakkor az egyesületek hosszú távú működése, a pályázati lehetőségek és az anyagi forrásteremtés más lehetőségei miatt fontos, hogy tagként is minél több sorstárs csatlakozzon a civil szervezetekhez – ez a legtöbb esetben jellemzően legfeljebb 1-2 ezer forintos, leginkább jelképes éves tagdíj vállalását jelenti.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top