14 otthoni praktika sugárkezelés idejére

A sugárkezelés mellékhatásai elsősorban a besugárzott területtől, az érintett szervektől és a sugárdózis nagyságától függenek. Vannak a kezelés alatt és közvetlenül utána jelentkező átmeneti mellékhatások, s előfordulhatnak hónapokkal, évekkel később megjelenő, tartósan megmaradó mellékhatások is. A kellemetlenségek többsége tudatosan felkészülve mérsékelhető.

1. A besugárzásnak kitett bőrfelületet óvni kell, még hosszabb távon sem szabad sem tűző napnak, netán szoláriumnak kitenni.

2. Az irritált bőrfelületet nem szabad áztatni.

3. Nem tanácsos a borogatás, sem meleg, sem hideg (vizes vagy jeges).

4. Nem szabad dörzsölni, kaparni az irritált bőrfelületet, ha borotvált bőrrészletről van szó, hasznosabb villanyborotvát használni, mert azzal kisebb a sérülés veszélye. Sose ragassza le az érintett bőrfelületet még megóvási céllal se!

5. Kerülje a bőrt irritáló, szoros viseletet, helyette kényelmes, laza fehérneműt és öltözetet viseljen, műszál helyett a puha pamut anyagot részesítse előnyben!

6. Ne érjék kémiai anyagok a kezelt bőrfelületet! A bőr ne érintkezzen dezodorral, parfümmel, hintőporral sem és semleges kémhatású szappant használjon a tisztálkodáshoz.

7. A bőrirritációt lehet speciális krémmel enyhíteni, de ne hallgasson próba-szerencse alapon mindenki tanácsára: a sugárterápiás szakorvossal beszélje meg mit javasol vagy kérjen bőrgyógyásztól kontrollt.

8. Fej-nyaki régiót érintő besugárzás esetén műnyálra lehet szükség a nyál pótlására. Az ízérzékelés csökkenése, megszűnése ellen nincs hatékony módszer, ez lehet átmeneti és tartós állapot is.

9. Mind a dohányfüst, mind az alkohol szárítja, irritálja a nyálkahártyát, ezért közvetlenül fokozhatja a fájdalmat és a panaszokat. Ez az erős fűszerezésre is igaz.

10. Fej-nyaki régió besugárzása esetén is különösen ügyelni kell a szájhigiéniára, a fogak és a szájüreg tisztítására. Mentolos, alkoholos szájvizek nem ajánlatosak, de kamillás szájöblítő mérsékelheti a gyulladást.

11. Ha hányás, hányinger jelentkezik, kérjünk hányingercsökkentő gyógyszert az orvostól. Inkább többször együnk kevesebbet, kerüljük a zavaró szagokat, a túl meleg és fűszeres ételeket, evés után ülve pihenjünk, fagyasztott gyümölcs vagy gyümölcsjoghurt szopogatása is segíthet. (A hányinger megelőzésére és mérséklésére szolgáló 14 otthoni praktikát itt találja meg.)

12. A kismedencei vagy hasi besugárzások, a vastagbelet, végbelet érintő kezelések hasmenést okozhatnak: ekkor kerülni kell a koffeint, a rostos ivóleveket, a gázképző hüvelyes növényeket, a tejet és tejtermékeket.

13. Igyon! El kell kerülni a kiszáradást, ezért sok folyadékot kell inni, s ha az étkezés nehezen meg, a folyadékokat kell táplálóbbá, kalóriadúsabbá tenni.

14. Egyen! Ha nehézkesen, fájdalmasan, kedvetlenül megy is a táplálkozás, az evés előfeltétele az állapotjavulásnak. El kell kerülni a legyengülést, ezért enni kell legalább pépes, könnyen emészthető, de fehérjedús, kalóriában gazdag ételeket, leveseket, szószokat, turmixokat. Jelentős fogyás esetén a kezelőorvos receptre felírhat különböző ízekben elérhető speciális gyógytápszert is a legyengülés megakadályozására.

Kapcsolódó cikkek:
Sugárkezelés: felkészülni testben és lélekben
Sugárterápia a tumorok ellen

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top