A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése

Az emlőrákos betegek mintegy negyede szenved HER2-pozitív emlőrákban, ami egy jól körülhatárolható, különálló csoportja a mellráknak. Ezeknél a betegeknél a normálisnál sokkal több HER2-receptorfehérje található a sejtek felszínén és jól reagálnak egy célzott, a HER2-receptor ellen irányuló biológiai kezelésre.

Mi az a HER2-fehérje? 

A HER2-fehérje fontos szerepet tölt be az egészséges sejtek szabályozási folyamataiban is, de túlzott mennyisége elősegíti a daganatos folyamat kialakulását és fenntartását.

A HER2 a humán epidermális (hám eredetű) növekedési faktor receptor 2-es típusa. Normális mennyiségben fontos szerepe van a sejt növekedésének és fejlődésének szabályozásában. Szervezetünk nagyon sok epidermális (hám eredetű) sejtjében megtalálható, ilyenek pl. a bőrsejtek, mirigysejtek. Az emlő tejtermelésért és elvezetésért felelős struktúrájának sejtjei is ilyen eredetűek.

Egy normális sejt magjában két darab HER2-gén található. Ennek hatására megfelelő mennyiségű HER2-fehérje termelődik a sejtek felszínén. Előfordul azonban, hogy a HER2-génből túl sok van, és így a sejtek felszínén is jóval több HER2-fehérje jelenik meg. Ezek hatására a sejt gyorsabban nő, osztódik, és ez vezethet el a rákos sejtburjánzáshoz.

Emlőrák diagnosztizálásakor ma már rutinszerűen elvégezik az eltávolított daganat kórszövettani vizsgálata során a HER2-tesztet is.

Mit mutat meg a HER2-pozitív státusz?

A HER2-pozitív státusz előre jelezheti, hogy:

1. az emlőráknak milyen lesz az időbeli lefolyása 
2. a beteg hogyan fog reagálni bizonyos kezelésekre
3. a beteg alkalmas lehet a HER2-receptor ellen irányuló, célzott biológiai kezelésre is.

A HER2-státusz meghatározása

Ma a fejlett országokban – hazánkban is – az emlőrák kórszövettani diagnózisának elengedhetetlen része a HER2-státusz meghatározása. Ezt a kórbonctani osztályon végzik el az eltávolított daganatmintából.

Ma többféle módszerrel lehet meghatározni a HER2-státuszt, azonban az összes módszer két csoportba osztható. Az egyik csoport a sejtmagban a HER2-gének számát határozza meg, van-e túl sok gén (amplifikáció), vagy nincs. A HER2-tesztek másik csoportja a sejtfelszíni HER2-fehérjét tudja kimutatni. Leggyakrabban a HER2 immunhisztokémiai vizsgálatát használják e célra, melynek során ellenanyagok segítségével mutatják ki, hogy a sejtfelszíni fehérjéből sok van-e vagy normális a mennyisége.

Az eredményt keresztekkel jellemzik:

– egy kereszt (+) azt jelenti, hogy normális a HER2-fehérjék száma,
– a két keresztes lelet lehet normális és kóros is,
– a három kereszt biztosan HER2-pozitív diagnózist jelent.

A két keresztes, bizonytalan megítélésű esetekben még egyszer tesztelik a sejteket, miáltal biztonsággal eldönthető, hogy adott esetben HER2-pozitív vagy HER2-negatív emlőrákról van szó. A HER2-pozitív betegek alkalmasak lehetnek a célzott biológiai kezelésre.

Természetesen a HER2-státusz csak egy a ma már ismert és fontos rizikófaktorok közül, melyek nagymértékben befolyásolhatják az emlőrák prognózisát. Azt, hogy adott esetben mennyire „agresszív” a rákos folyamat, befolyásolhatja még az egyéb rizikófaktorok megléte, a páciens általános állapota is.

Az emlőrákkal diagnosztizált betegek kb. 20-25 százaléka HER2-pozitív. A HER2-pozitivitás általában a betegség rosszabb prognózisával, a hagyományos kemoterápiára és hormonterápiára adott rosszabb válasszal jár együtt. Ezért fontos a betegek HER2-státuszának meghatározása.

A HER2-pozitív betegeknél nagyobb valószínűséggel alakulnak ki távoli áttétek, jönnek létre rossz prognózisú nyirokcsomóáttétek, újul ki a betegség a kezdeti kezelés után, s rosszabb a halálozási arány is.

A HER2-pozitív betegek célzott kezelése

A túlzott mennyiségben jelen lévő HER2-fehérje célzott támadása a rák kiváltó okának kezelését teszi lehetővé. A hagyományos kemoterápia a szervezet valamennyi gyorsan osztódó sejtjére hat, így a gyorsabban megújuló egészséges sejteket is károsítja.

A célzott kezelés lényege a rákos burjánzást kiváltó gén vagy fehérje beazonosítása, és az ez ellen történő specifikus, szelektív támadás.

A rendelkezésre álló információk alapján valószínűsíthető, hogy a HER2-génnek kiváltó szerepe van a rák kialakulásában és terjedésében, valamint a HER2-fehérje elleni célzott kezelés hatásos a HER2-pozitív emlőrákban.

A specifikus biológiai terápia a szervezet természetes immunrendszerének befolyásolásával célzott támadást tesz lehetővé a tumoros sejtek ellen, és csak HER2-pozitív emlőrákos betegek esetében hatásos.

A célzott kezelés ma már hazánkban is hozzáférhető mind korai, mind áttétes emlőrákban a nagyobb onkológiai centrumokban. Orvos-szakmailag meghatározott protokollok szerint végzik az onkológusosk a kezeléseket, meghatározva, hogy milyen egyéb gyógyszerekkel kombinálják a célzott kezelést. A kezelés nem okoz a kemoterápiás szerekéhez hasonló mellékhatásokat.

1/3 Mi az a HER2-fehérje?
2/3 A HER2-státusz meghatározása
3/3 A HER2-pozitív betegek célzott kezelése
Maradt még kérdése?

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Emlőszűrés és a mellek önvizsgálata
HER2 honlap

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top