Ami nem gyógyszer, arról ne higgye, hogy gyógyszer!

Egy teljes magyar felnőtt lakosság körében végzett, országosan reprezentatív kutatás szerint a betegek, fogyasztók fejében még mindig összemosódik a gyógyszer és nem gyógyszer fogalma. Az étrend kiegészítők jelentős részét az emberek bevizsgált gyógyszernek vélik. Mivel e termékek nagy része elérhető a patikában, a fogyasztóban nem merül fel minőségi kérdés még akkor sem, ha a valóságban nincsenek benne azok az összetevők, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a termék működjön.

A piacon lévő étrend kiegészítők csak regisztrációval rendelkeznek, így hatásosságukat vagy esetleges kártékonyságukat többségében nem vizsgálták klinikai kutatások során. „Mindezzel nem is lenne baj, ha a betegek, fogyasztók nem kevernék össze azokkal a vény nélkül elérhető gyógyszerekkel, amelyek mögött vannak ilyen jellegű tanulmányok” – mutatott rá Szerencsés Dóra, a vásárlási szokásokról felmérést készített Szonda Ipsos divízióvezetője.

A teljes lakosság mindössze néhány százaléka véli úgy, hogy étrend kiegészítőt szed, ehhez képest ténylegesen sokkal nagyobb mennyiségű étrend kiegészítőt vásárol és fogyaszt, mint azt hiszi. Így előfordulhat, hogy ha egy gyártó, forgalmazó elég sok pénzt tesz egy étrend kiegészítő márkaépítése mögé, akkor megveszik az emberek, mert gyógyszernek vélik, és akkor sem lesz semmilyen hatósági következménye, ha nincs hatása. „Némi iróniával mondhatom, csodát tud tenni, akár a hatóanyagot is pótolja a kellő kommunikáció” – jegyezte meg az Ipsos kutatásvezetője a Figyelőben megjelent összeállításban.

Kapcsolódó cikkek:
Nem is lehet erősíteni az immunrendszert?
14 pont, mielőtt vitamint, étrend-kiegészítőt vesz!
Vitaminbombák, antioxidánsok: csak mértékkel!
Az étrend-kiegészítő nem gyógyszer
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?
Veszélyesek lehetnek a csodaszerek
Kockázatos csodaszerek, drágán árult remények

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top