Autoimmun betegeknek még fontosabb a rákszűrés!

Azoknak az autoimmun betegeknek, akik az immunrendszer működését elnyomó immunszupresszáns kezelést kapnak, még inkább figyelniük kell az egészséges életmódra és a rákszűrésre – hangsúlyozta prof. dr. Nyirády Péter, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának igazgatója a Sclerosis Multiplex Világnapon tartott előadásában.

A Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia székházában tartott országos betegtalálkozón elhangzott előadásban a professzor kitért rá: amíg jelenleg mintegy 77 ezer új daganatos betegséget fedeznek fel évente, ez a szám – például a népesség öregedése miatt – 100 ezerre is nőhet. A megelőzés három szintű: az elsődleges a legnagyobb hatékonyságú, amikor az egészséges életmóddal kerülni lehet a daganatot kiváltó tényezőket, a másodlagos a mégis kialakult betegség kiszűrése, gyors felismerése, a harmadlagos pedig a gyógyult rákbetegekben a tumorkiújulás megelőzése.

Hangsúlyozta: az autoimmun betegségek egy részében szükség van immunszupresszív terápiákra az alapbetegség megfékezéséhez, ám ez növelheti más betegségek rizikóját. Emiatt nem pánikba kell esni, hanem az onkológiai tudatosságot és éberséget növelni és minden rendelkezésre álló szűrővizsgálaton részt venni.

Nyirády Péter kiemelte: az egészséges életmód betegen is fontos, sőt – a prosztatarák példáját kiemelve úgy fogalmazott – bizonyított, hogy sokkal jobbak az életkilátásai azoknak a betegeknek, akik a diagnózis után is rendszeresen sportolnak, mozognak.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top