Befolyásolják-e az emlődaganat kezelését más betegségek?

Fotó: Depositphotos.com

Kísérőbetegségek vagy társbetegségek azok a kórok, amelyek már az emlődaganatos diagnóziskor is jelen vannak, illetve amelyek az emlőráktól és a kezelésektől függetlenül alakulnak ki.

Az onkológiai kezelések előtt részletes állapotrögzítés (staging) történik, ennek része az is, hogy minden kórelőzményt és a beteg által szedett minden gyógyszert lajstromba vesznek.

A gyakoribb társbetegségek – különösen, ha karban vannak tartva – általában nem akadályai a daganatellenes kezelésnek: az onkológiai terápiák többsége alkalmazható a krónikus kórképek (cukorbetegség, magas vérnyomás, reuma, stb.) kezelésében használt gyógyszerekkel együtt. Előfordulhatnak viszont kölcsönhatások a gyógyszerek között, illetve az onkológiai mellékhatások kockázatát növelhetik a társbetegségek. Komolyabb vérszegénység, fertőzés, szívbetegség, májelégtelenség, veseelégtelenség például már önmagában is korlátozhatja az onkológiai kezeléseket, akadályai lehetnek a műtétnek, a kemoterápiának is. Minden kemoterápia előtt friss laborkontrollra van szükség: e vizsgálatokkal győződnek meg arról is, hogy a máj és vese megfelelően működnek-e. A terápiaválasztást befolyásolhatja fennálló gyógyszerallergia vagy hormonális betegség is. Nem tekintünk rá betegségként, de a jelentős túlsúly szintén korlát lehet: gátolhatja a műthetőséget, nehezítheti a képalkotó vizsgálatokat vagy a sugárterápiát is.

Olykor nemcsak a súlyosabb betegségek, hanem lényegtelennek tűnő panaszok is okozhatnak problémát. Az onkológiai terápia folytatását például a bőr- vagy körömgomba is akadályozhatja: a már eleve fertőzött vagy sérült bőrfelületen ugyanis némely onkológiai kezelés hatására sokkal súlyosabb bőrmellékhatások alakulhatnak ki, amelyek miatt akár a terápia megszakítására is kényszerülhetnek.

A példák jelzik: ugyan az emlőrák diagnózisa gyakran elhomályosít minden más egészségügyi gondot, nem szabad elhanyagolni más betegségeket sem. Ha romlik az általános állapot, ha rosszabbodnak a laboratóriumi értékek, ha nő a szövődmények kockázata, az gátja lehet a rák elleni küzdelemnek is.

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top