Bodrogi Gyula és Garas Dezső a Rákgyógyításban

Megjelent a Rákgyógyítás magazin 2010. nyári kiadása. A kiemelt témák: daganatműtét utáni helyreállító operációk, rákos gyerekek az onkológiákon, hematológiai daganatok, orvos-beteg kommunikáció, ápolási körkép, házi és kórházi praktikák a kemoterápia elviselhetőbbé tételére, valamint interjú Bodrogi Gyulával és Garas Dezsővel prosztataszűrésről, egészségőrzésről, egészségügyről. A rákbetegek 2008 óta negyedévenként megjelenő ingyenes, hirdetésektől mentes országos magazinja 15 ezer példányban jut el a kórházakba és a betegszervezetekhez, de postán is megrendelhető.

Tájékozódásra biztatják a rákbetegeket a Rákgyógyítás magazinnak (www.rakgyogyitas.hu) nyilatkozó sebészek, akik az onkoplasztikai szemléletet képviselve a daganateltávolításon túl helyreállító műtéteket is végeznek, hogy a rák minél halványabb nyomot hagyjon maga után. A lapban betegek is beszélnek saját operációikról, hogy miért vállalták vagy miért nem a rekonstrukciós műtétet. Ugyancsak egy páciens vall arról, miként küzdött meg a limfómával, hogyan lett egy „halni készülő” betegből a kezelések hatására immár nyolc éve életvidám „túlélő.” Elismert hematológus professzor nyilatkozik a limfómák, leukémiák gyógyítási esélyeiről, aminek kiemelt aktualitást ad a lap most induló gyermekonkológiai sorozata is, amelyben arról számolnak be, miként néznek szembe a rákkal a gyerekek. A mottó: „az orvosok nem éveket, életet akarnak adni.”

Sok feszültséget okozó problémát feszeget a lap akkor, amikor az orvos-beteg kommunikációval foglalkozik, s onkológusokat is megszólaltatva abban próbál tanácsot adni, miként készülhetnek fel a betegek arra, hogy a vizit, konzultáció vagy vizsgálatok alkalmával választ kaphassanak feszítő kérdéseikre. A lap ápolási sorozatának első cikkében pedig a főnővérek számolnak be kemoterápiás tapasztalataikról, s arról, milyen kórházi és otthoni módszerek segíthetnek a mellékhatások csökkentésében. A magazin ír a fővárosi Tűzmadár Házról is, ahol lakhelytől és kezelési helytől függetlenül az egész országból várják a rákbetegeket és hozzátartozóikat ingyenes pszichológiai tréningekre, gyógytornára, diétás tanácsadásra vagy épp közösségi programokra, színjátszó csoportba.

A Rákgyógyításnak Bangó Margit, Csákányi Eszter, Halász Judit, Nagy Bandó András, Vágó István és Zoltán Erika után ez alkalommal Bodrogi Gyula és Garas Dezső nyilatkozik egészségről és betegségről. A Nemzet Színészei mindketten szerepet vállaltak abban, hogy minél több férfit mozgósítsanak prosztatarák-szűrésre.

A www.rakgyogyitas.hu portálhoz hasonlóan a nyomtatott újság is a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) szakmai partnerségével jelenik meg. Az ingyenes, hirdetések nélküli Rákgyógyítás magazin elérhető az onkológiai centrumokban és egyre több betegszervezetnél; rendelőknek, egyesületeknek és magánembereknek egyaránt lehetőségük van a postai megrendelésre is. Mindössze egy felbélyegzett válaszborítékot kell küldeni a szerkesztőség 6723 Szeged, Építő u. 3/a címére (2013. augusztustól az új cím: 6726 Szeged, Izabella u. 8.). Betegklubok, alapítványok több lapszámot is igényelhetnek, s a lehetőségekhez képest a kiadó a korábbi lapszámokat is biztosítja számukra. A szerkesztőség csak annyit kér, hogy a megrendelők pontosan megcímzett, a postákon megvásárolható A/5-ös méretű, zöld színű, súlykorlátozás nélküli válaszborítékot adjanak postára.

Kapcsolódó cikkek:
2010. tavasz: Rák vagy rokkantnyugdíj?
2009. tél: A betegség értelme és ára
2009. ősz: Sorstársak közösségben
2009. nyár: Óvatosan a diétákkal!
2009. tavasz: Kockázatos ígéretek, virágzik a csodaszerpiac
2008. tél: Nem fájhat örökké
2008. ősz: Kemoterápiás „rózsák és tövisek”

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top