Fenyeget-e az emlőrák után az elsőtől független, második rák kockázata?

Egy betegség sajnos nem véd meg egy másiktól.

Attól, hogy valakinél emlőrákot fedeztek fel, még ki van téve más daganatos betegségek rizikójának is, sőt ez a kockázat magasabb is, mint azoknál, akiknél még nem fedeztek fel daganatos betegséget. A dohányzó betegeknél nagyobb a rizikója annak, hogy egy daganatos betegséget egyszer egy másik, az elsőtől független rák követi, mivel a cigarettázás egyszerre növeli számos tumortípus kockázatát. Ha valakinek öröklött BRCA génmutáció miatt alakult ki az emlődaganata, sokszorosa a kockázata annak, hogy az ellenoldali emlőben – valamint a petefészekben – is tumor alakuljon ki (ekkor kerülhet szóba a megelőző műtéti eltávolítás, amelyről részletesen a sebészeti részben írunk).

Ha az emlőrák helyileg kiújul (recidiva), az nem számít új elsődleges tumornak, ezért a terápia megválasztásánál az eredeti daganat kezelési protokolljának megfelelően kell továbblépni. Szintén az elsődleges daganat ellen ható terápiára van szükség akkor, ha áttét jelenne meg valamelyik szervben. Ha tehát a tüdőben jelenik meg egy daganat, el kell dönteni, hogy az vajon elsődleges tüdőrák vagy másodlagos, áttétes tumor, amely az emlőrák nyomán került a tüdőbe. Az emlőből kiinduló tüdőáttét tehát nem tüdőrák, a kezelés is gyökeresen eltérő.

Ellentmondásnak tűnik, ám a második tumor problémája az orvostudomány fejlődésével és a gyógyítási lehetőségek szélesedésével is összefügg. Néhány évtizede a rákbetegségek diagnózisát követően kevesebben gyógyulhattak meg, illetve rövidebb ideig élhettek a betegek, mint ma. Viszont minél tovább él egy ember, minél idősebb kort érhet meg, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy élete folyamán még szembe kell néznie más betegségekkel is, közöttük például egy másik rosszindulatú daganattal.

Az emlődaganat miatti kontrollvizsgálatok mellett tehát a más daganattípusokra vonatkozó, az életkor függvényében ajánlott szűréseket – méhnyakszűrést, vastagbélszűrést, anyajegyek bőrgyógyászati ellenőrzését – sem szabad elhanyagolni. A rendszeres kontrollvizsgálatok révén egy esetleges második daganatot eséllyel fedezhetnek fel még kezdeti stádiumban, így annak terápiás eredményei is jók lehetnek.

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top