Férfiaknál is kialakulhat emlőrák?

Az anatómiai sajátosságokból adódóan az emlőrák alapvetően a nőket fenyegető betegség, azonban férfiaknál is előfordulhat: minden századik rosszindulatú emlőrákot férfinál fedeznek fel.

A nemzetközi statisztikai adatok alapján a férfiaknál az emlőrák általában átlagosan magasabb életkorban jelenik meg, leggyakrabban a 70. életév környékén. Nagyon ritka esetekben előfordulhat fiatalabb életkorban is, akkor általában öröklött genetikai hibával, a BRCA gén mutációjával hozható összefüggésbe a betegség. Ennek gyanúját az vetheti fel, ha a beteg családjában a nőknél megfigyelhető az emlőrák és a petefészekrák halmozódása. Amíg egy átlagos, BRCA mutációt nem hordozó férfi emlőrák kockázata elhanyagolható (0,1%), addig egy BRCA1 mutációt hordozó férfinál 1-5%, egy BRCA2 mutációt hordozó férfinál 15-20% a rizikó. A férfi emlőrák hátterében olykor fejlődési rendellenesség (Klinefelter-szindróma) is állhat.

Noha egy férfi emlőben egy kóros elváltozás esetleg hamarabb észrevehető lenne, ám mivel általában senki nem gondol az emlődaganat lehetőségére, nem ritka, hogy a betegséget előrehaladottabb stádiumban fedezik fel. A betegség kezelésében az alacsony esetszám miatt kevés a tapasztalat, ám alapjában véve a kezelési protokollok hasonlóak a női emlőrákban alkalmazott vizsgálati és terápiás eljárásokhoz.

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top