Fertőző vírusok a daganatok hátterében

Már száz évvel ezelőtt is gyanakodtak arra, hogy egyes kórokozóknak szerepük lehet a rák kialakulásában. A feltételezést állatkísérletekkel igyekeztek igazolni: bizonyítékul az szolgált, amikor laboratóriumi körülmények között különféle kórokozókkal mesterségesen sikerült daganatot kifejleszteni például szárnyasokban vagy egerekben, illetve azt egyik állatból át tudták vinni egy másikba. Az emberi betegségekben ugyanakkor évtizedeken át nem sikerült összefüggést találni, mígnem a hatvanas években fel nem fedezték az Epstein-Barr vírus (EBV) és egy rosszindulatú betegség, a Burkitt-féle limfóma, az egyik típusú nyirokmirigy-daganat közötti összefüggést – vázol fel tömör tudománytörténetet prof. dr. Schaff Zsuzsa akadémikus, a Semmelweis Egyetem II. Patológiai Intézetének professzora.

vírusokAz első vizsgálatokat követően egyéb vírusok, így a hepatitis vírusok, majd humán papilloma vírusok daganatkeltő szerepét igazolták. Az orvostudomány jelenlegi állása szerint a rákos daganatok 15 százalékánál bizonyítható a víruseredet, további 5 százalékban pedig másféle kórokozó ágens (például baktérium) áll a háttérben. Arányaiban ennél több rákbetegség oka is lehet rákkeltő vírus, hiszen a daganatok egy jelentős részének közvetlen kiváltóját ma sem ismerjük, s az eddigi adatok alapján nem lehet kizárni annak a lehetőségét, hogy újabb kórokozók daganatkeltő hatását is igazolják.

Májrák a Hepatitis talaján

Az onkogén (daganatkeltő) vírusok közül a legismertebbek között vannak a hepatitis vírusok, amelyek közül a hepatitis B és C vírusnak ismert a daganatkeltő hatása. A hepatitis B vírusfertőzés a világ egyes területein, például Afrikában és Kínában igen gyakori. A hepatitis B vírus elsősorban vérrel és vérkészítményekkel terjedhet, ezért szűrik a nyolcvanas évek közepe óta a véradókat. A kór ritkábban szexuális úton fertőz, Afrikában pedig elsősorban a fertőzött anyáról szülés közben terjed az újszülöttre a betegség. A hepatitis B az esetek többségében ugyan gyógyítható, ám a fertőzés újszülötteknél 90 százalékban, felnőtteknél 10 százalékban krónikussá válik. Ennek következtében májcirrózis alakulhat ki, azaz a májban göbök jelennek meg, a betegség a máj szerkezetének egyre jelentősebb, visszafordíthatatlan átépülését okozza, s jelentősen növeli a májrák kockázatát is.

Jelentős előrelépést jelentett a terjedést gátolni hivatott védekezésben a hepatitis B vírus elleni védőoltás bevezetése. Hazánkban a védőoltás az egészségügyi dolgozóknak kötelező, másoknak, például a fokozott fertőzésnek kitett embereknek pedig ajánlott.

A hepatitis C fertőzés ellen nincs védőoltás. Ez a betegség is leginkább vérrel és szövetnedvekkel terjed, s ugyan a fertőzöttek mintegy 20 százaléka néhány hónapon belül meggyógyul, a kór az esetek többségében krónikus májgyulladásba torkollik, amelyről előfordulhat, hogy az érintett csak évtizedek elteltével szerez tudomást, amikor már májcirrózis, esetleg májrák alakult ki. A vírus tehát mintegy 80 százalékban krónikus májgyulladást, illetve cirrózist okozhat, melynek talaján ugyancsak májrák alakulhat ki. A hepatitis C elleni védőoltás kifejlesztése azért nagy kihívás, mert a vírus genetikai anyaga igen változékony, számos mutáns létezik, és az egyik változat ellen kifejlesztett védőanyag nem óv meg egy másik típusú kórokozótól.

A hetvenes években sokan kételkedtek egy fiatal német kutatóorvos meggyőződésében, miszerint a vírusoknak komoly szerepük lehet a rák kialakulásában. Harald zur Hausen már akkoriban publikálta elméletét a humán papilloma vírus (HPV) és a méhnyakrák kapcsolatáról. Sok évi kutatómunka során derült fény arra, hogy a HPV-nek több mint 100 típusa létezik, s ezek közül a kockázatosabbak csaknem kivétel nélkül kimutathatók a méhnyakrákos szövetekben. A professzor felfedezéséért 2008-ban orvosi Nobel-díjat kapott.

prof. dr. Schaff ZsuzsaAmint arra Schaff Zsuzsa rámutat, a HPV a leggyakoribb szexuális úton terjedő vírusfertőzés. A mintegy száz HPV vírus közül a méhnyakrák kialakulása szempontjából alacsony kockázatúnak számítanak például a 6 és 11-es típusok, ezek a test különböző részein megjelenő kellemetlen szemölcsök többségéért felelősek. A rák veszélyét tekintve fokozott kockázatot hordoznak különösen a 16-os és 18-as típusok, valamint további 13-15 típus.

– A HPV vírusok nem kerülnek be a vérkeringésbe, így a vérből nem is mutathatók ki. E kórokozók sajátossága, hogy kimondottan azon a területen vannak jelen, ahol a fertőzés létrejön, azaz például a nemi szervek hámrétegében. A fertőződés mikrosérülések révén közvetlenül a fertőzött bőr, illetve nyálkahártya felülettel való érintkezéssel történik – írja körül a HPV vírus terjedésének jellegzetességét Schaff Zsuzsa. Részben ez lehet a magyarázata annak is, hogy a HPV vírus daganatképző lehet a végbélnyílásban vagy a fej-nyaki daganatokban is. A statisztikai adatok szerint a méhnyakdaganatok csaknem 100 százalékában kimutatható a HPV jelenléte, a végbélnyílás daganatainál (ami nem a vastagbélrákot és végbélrákot jelenti) 15-20 százalékos, a hüvelydaganatok és péniszrákok, valamint a fej-nyaki tumorok esetén pedig 30 százalék körüli a kimutathatóság.

Védőoltással a rák ellen

védőoltásMiként a hepatitis, úgy a HPV ellen is létezik védőoltás, igaz sokkal rövidebb múltra tekint vissza, csak néhány éve törzskönyvezték. Férfiaknál a vírus kevesebb egészségügyi gondot okozhat, náluk az egyik fő cél a fertőzés továbbadásának megakadályozása. A vakcinát az aktív szexuális élet megkezdése előtt ajánlják, amikor a szervezetben még biztosan nincs fertőzés. A védőoltás ugyanis nem gyógyít, tehát nem segít a már meglévő fertőzés legyőzésében. Amint arra Schaff Zsuzsa rámutat, mivel csak néhány éve vannak forgalomban a vakcinák, ma még nincs elegendő tapasztalat arról, vajon mennyi ideig óvhat a védőoltás.

Mivel az oltás nem véd valamennyi HPV típus ellen, így a nőgyógyászati szűrővizsgálatokat az injekció nem váltja ki. A méhnyak vizsgálata és a citológiai mintavétel során nem végeznek a nőgyógyászok automatikusan HPV tesztet, erre csak betegséggyanú esetén kerül sor. Ha valakinél kimutatják a kockázatos vírus jelenlétét, az fokozottabb ellenőrzést indokol, gyakrabban kell nőgyógyászati citológiai szűrővizsgálatra járni, hogy egy nyomában kialakuló esetleges elváltozást időben észrevehessenek. A HPV fertőzést igen nehéz kezelni, mivel nincs ellene specifikus gyógyszer, esetleges hatást immunerősítőkkel lehet elérni.

Fertőzésből ritkán lesz rák

A rákkeltő vírus még kevés ahhoz, hogy valakinek a szervezetében rosszindulatú daganat alakuljon ki. A bevezetőben említett EBV vírussal a gyerekek és felnőttek nagyobb része megfertőződik élete folyamán (ez okozza a „csókolózási betegségnek” is nevezett, magas lázzal járó mononukleózist), ám csak kevesekben okoz a fertőzés daganatot. Ugyanez igaz a HPV-re is: a vírusfertőzés nagyon gyakori, a nőknek hosszabb-rövidebb ideig akár a 80 százalékát is érintheti, ám az esetek többségében semmilyen tünetet nem okoz és spontán elmúlik. Száz magas rizikójú HPV-vel fertőzött emberből nyolc állapota súlyosbodik rákmegelőző elváltozássá, majd annak kezeletlensége esetén daganatos betegséggé.

Az onkogén vírusfertőzések daganatkeltő hatásának kialakulásához egyéb tényezőkre, úgynevezett „kofaktorokra” is szükség van. Ilyen például, hogy a májrák kockázata jelentősen megnő azon hepatitis B-vel fertőzött betegekben, akik aflatoxinnal szennyezett gabonát esznek. (Néhány éve nagy botrányt okozott, amikor a hazaiként forgalmazott külföldi fűszerpaprikában is találtak aflatoxint.) Hasonlóan kofaktornak tekinthető a hepatitis B-vel fertőzötteknél, ha sok alkoholt isznak, mivel ez is terheli a májukat. A HPV vírussal azoknak a szervezete nem tud megbirkózni, akiknek az immunrendszere „rést hagy a pajzson”, tehát nem működik elég erősen és/vagy gyakran visszafertőződnek. A HHV8 herpeszvírus pedig azon betegekben okoz daganatot, akik HIV-pozitívak (HIV = emberi immunhiányt okozó vírus, az AIDS = szerzett immunhiányos szindróma korábbi stádiuma).

Ez a magyarázata annak is, hogy a szervátültetésen átesett embereknél is fokozódik a rák kockázata: az immunrendszerüket ugyanis mesterségesen le kell gyengíteni, nehogy a szervezetük idegenként azonosítsa és kilökje az új szervet – ezáltal ugyanakkor gyengül a kóros folyamatok feletti kontroll, így növekszik a daganat kialakulásának kockázata. Természetesen, mivel egy szív, máj, vese vagy tüdő transzplantációja életmentő operáció, az általa megnyerhető életesély jóval nagyobb mint a daganatveszély-növekedés mértéke.

Vírusok néhány igen ritka daganat kialakulásában is szerepet játszhatnak. A HHV8 (humán herpeszvírus 8-as típusa) szerepe bizonyított az éreredetű, bőrelváltozásokkal és belső szervi daganatokkal járó Kaposi-szarkómában. A térségünkben ritkának számító betegséget először a 19. században írta le Kaposi Mór magyar bőrgyógyász. A Kaposi-szarkóma lilás-vöröses foltok, a felszínből kiemelkedő plakkok formájában jelenik meg a nyálkahártyák és a bőr felszínén, illetve a belső szerveken. Elsősorban az idősebb férfiak betegsége, nőknél nagyon ritka. A betegségnek több altípusát is elkülönítik, a HIV-fertőzöttek különösen ki vannak téve a kór kockázatának, de nem HIV-fertőzött embereknél is előfordulhat. A HHV8 mellett ugyancsak onkogén vírus a humán T-sejtes leukémia/limfóma vírus (HTLV-1), amely pedig egy vérképzőrendszeri daganatos folyamatban, a felnőttkori T-sejtes leukémiában játszik szerepet.

Baktérium is összefüggésbe hozható daganatos betegséggel, nemcsak vírus. A Helicobacter pylori baktérium a gyomorfekélyek, azok nyomán pedig a gyomorrák, illetve a gyomorban kialakuló limfóma képződéséhez is hozzájárulhat. A kórokozó a gyomor nyálkahártyájának felszíni rétegein belül telepszik meg, ezáltal játszhat közre több hurutos és fekélybetegség, gyomorbeli nyiroktumor és rosszindulatú daganat kialakulásában. A baktérium – a nem kielégítő kézmosási szokások nyomán – a széklettel szennyezett kéz, valamint ennek következtében szennyezett ételek és tárgyak szájba jutása útján fertőz. Ebből is következően a szegényebb országokban magasabb, a higiéniás tekintetben kedvezőbb helyzetben lévő térségekben alacsonyabb az átfertőzöttség. Magyarországon a felnőtteknek magas százaléka (egyes adatok szerint mintegy fele) fertőzött. A baktérium ellen antibiotikum kezeléssel lehet felvenni a harcot.

A rákot nem lehet továbbadni

– Az eddig elmondottakból ugyan talán logikusan következik, ám nagyon fontos leszögezni: magát a rákbetegséget nem lehet fertőzés útján elkapni – jelenti ki Schaff Zsuzsa.

Tehát a májrákos, méhnyakrákos, fej-nyaki tumoros, illetve bármilyen más elsődleges vagy áttétes daganattípussal küzdő embert nem kell azért elkerülni, nehogy továbbadja a rákot, illetve a daganatos betegeknek sem kell félniük attól, hogy veszélyt jelentenének közvetlen környezetükre. A daganatképződés ugyanis nem egylépcsős folyamat, s amennyiben bizonyíthatóan valamilyen vírus is állt egy kialakult onkológiai betegség hátterében, akkor is számos más tényező, továbbá az esetek jelentős részében egy vagy több évtizednyi idő kellett, amíg a vírus bejutásától a kóros sejtburjánzás több fázisán keresztül, genetikai mutációk egész sorát követően a rák kialakult. Ebben – daganattípustól függően – az öröklött genetikai hajlamnak, a közvetett és közvetlen környezeti ártalmaknak, az életmódnak és életkörülményeknek, valamint több más egyedi biológiai tényezőnek is szerepe van.

Kapcsolódó cikk:
Több rákbetegségért is vírusok a felelősek

Az összeállítás nyomtatásban a Rákgyógyítás Magazin 15. számában jelent meg, szerző: B. Papp László. A hirdetések nélküli országos magazin negyedévenként 15 ezer példányban jut el az onkológiai centrumokba. A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tudományos partnerségével megjelenő ingyenes lap a tévhitek ellen küzd, s olyan témákat dolgoz fel, amelyek meghatározzák a rákbetegek mindennapjait: kezelések, mellékhatások, klinikai kutatások, a betegség lelki vonatkozásai, a családi kapcsolatok alakulása.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top