Rákgyógyítás: enni kell a túlélésért!

Megjelent a Rákgyógyítás magazin 2012. tavaszi kiadása. Az ingyenes, s hirdetéseket sem közlő lap összeállítást közöl a rákbetegek táplálkozásának alapkérdéseiről, cikksorozatot indít a rák kiváltó okairól, kiemelt témaként foglalkozik a rákkal való pszichológiai harccal és megbékéléssel. A lap ír arról, ki és mit tudhat saját és családtagjai rákbetegségéről, foglalkozik a daganatos betegek társadalmi szerepvállalásával, illetve tanácsot ad, miként igényelhetnek segélyt a rászorulók. A betegek és családjaik 2008 óta negyedévenként megjelenő országos magazinja 15 ezer példányban jut el a kórházakba, klinikákra és a betegszervezetekhez, de postán is megrendelhető.

Örömöt kell találni az evésben, mert nem csak a testnek, hanem a léleknek is táplálkoznia kell. Így összegezhető a fő étrendi szabály, amit minden daganatos betegnek – a divatos diéták, böjtök és kúrák helyett – követni javasol orvos és dietetikus szakember egyaránt annak érdekében, hogy megőrizhesse erőnlétét és életkedvét.

Az áttétekről szóló cikksorozat részeként ez alkalommal nem biológiai jellemzőkről, hanem a lélekről esik szó: a rákbetegek lelki-érzelmi támogatásában évtizedes tapasztalattal rendelkező onkopszichológus ad fogódzókat ahhoz, hogyan lehet talpon maradni akkor, amikor az első harcok megvívása után újra erőre kap egy betegség.

Sok tudós keresi világszerte az okokat, sok beteg pedig önmagában kutat válaszok után: miért éppen nála alakult ki daganat? Noha erre egy konkrét betegnél nem lehet egyértelmű válasz adni, sok tényezőnek már bizonyították szerepét a rák megjelenésében. A tavaszi lapszámban útjára induló cikksorozat ezeket az okokat igyekszik feltárni, első alkalommal a rosszindulatú daganatok ötödének kialakulásában szerepet játszó kórokozók – vírusok és baktériumok – rákkeltő hatását véve górcső alá.

Kinek, mit és hogyan mondhat el az orvos a betegségről – teszi fel a lap a kérdést az adatvédelemben jártas orvos-jogásznak. S ugyan a válaszokból kiderül, hogy a baj akár mindenkinek a saját titka is maradhat, amint arra egy másik írás rávilágít, egyre többen vannak, akik mégis igyekeznek minél többekkel megosztani saját történetüket, hogy ezzel próbálják menteni mások életét.

A Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány által kiadott, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tudományos partnerségével, a www.rakgyogyitas.hu portállal együttműködésben 15 ezer példányban megjelenő ingyenes, s hirdetéseket sem közlő Rákgyógyítás Magazin elérhető az onkológiai centrumokban és betegszervezeteknél. Orvosi rendelőknek, egyesületeknek és magánembereknek egyaránt lehetőségük van a postai megrendelésre is. Mindössze egy felbélyegzett válaszborítékot kell küldeni a szerkesztőség 6723 Szeged, Építő u. 3/a címére (2013. augusztustól az új cím: 6726 Szeged, Izabella u. 8.) A szerkesztőség azt kéri, hogy a megrendelők pontosan megcímzett, a postákon megvásárolható közepes, A/5-ös méretű, zöld színű, súlykorlátozás nélküli „postakész” válaszborítékot adjanak postára. Akik több borítékot küldenek, azok számára az újabb lapszámokat automatikusan megküldi a kiadó. Betegklubok több lapszámot is igényelhetnek, s a lehetőségekhez képest a kiadó a korábbi lapszámokat is biztosítja.

A Rákgyógyítás Magazin korábbi lapszámai:
2011. tél: sámánok, áttétek, a halandóság feldolgozása
2011. ősz: Kulka-interjú, csontáttétek, májrákos sorstársak
2011. nyár: veszélyes termékek, hospice, áttétek
2011. tavasz: háziorvosok, otthonápolás, tüdőáttét
2010. tél: Meddig és miként élhetünk tovább?
2010. ősz: Miért lesznek áttétek?
2010. nyár: Bodrogi Gyula és Garas Dezső a Rákgyógyításban
2010. tavasz: Rák vagy rokkantnyugdíj?
2009. tél: A betegség értelme és ára
2009. ősz: Sorstársak közösségben
2009. nyár: Óvatosan a diétákkal!
2009. tavasz: Kockázatos ígéretek, virágzik a csodaszerpiac
2008. tél: Nem fájhat örökké
2008. ősz: Kemoterápiás kezelések: „rózsák és tövisek”

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top