Fővárosi onkológia nyerte a De Châtel Rudolf-emlékdíjat

Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház onkológiai centruma nyerte el idén a De Châtel Rudolf-emlékdíjat.

Az alapítók nevében Gyöngyössy Katalin színművésznő, a néhai De Châtel Rudolf professzor özvegye adta át a díjat az idei 18 jelölt közül az Egyesített Szent István és Szent László Kórház Onkológiai Centrumának. Az 1998-ban prof. dr. Bodoky György által alapított, s máig általa vezetett osztály nevében az elismerést – a centrumvezető főorvos külföldi tartózkodása miatt – Tóth Erika főnővér (a fotón jobb oldalt) vette át.

Amint a www.evorvosa.hu portálon közölt bemutatkozásban szerepel, „minden évben 5 ezer betegfelvétel történik a 38 ágyas osztályon, az onkológiai ambulancia éves betegforgalma pedig 30 ezer feletti: minden egyes napon mintegy 150 rákbeteget fogadnak, s napi 50 beteg kap onkológiai kezelést. Sok klinikai gyógyszervizsgálatnak részese a centrum, ezek révén a betegek gyakran hozzáférnek a jövő gyógyszereihez is, olyan terápiákhoz, amelyek csak évek múlva válnak a rutin kezelések részévé.

A centrum szakmai munkáját és hírét jelzi, hogy a területileg hozzá tartozó dél-pesti régión túl számos más fővárosi és vidéki intézetből is érkeznek a páciensek: a betegek a zsúfoltsággal járó kényelmetlenséget is vállalva, kezelőorvosuk javaslatára vagy az osztálynak a betegek körében is ismert szakmai tekintélye miatt, sok esetben pedig épp a klinikai gyógyszervizsgálatokba való bekapcsolódás reményében keresik fel az intézményt. Vaskos publikációs jegyzék bizonyítja, hogy az osztály a hazai és a nemzetközi tudományos életnek is aktív részese. Itt működik a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság titkársága.

A Legkorszerűbb Onkológiai Gyógyításért Alapítvány kiadóként jegyzi a Klinikai Onkológia tudományos folyóiratot, a Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány pedig a Rákgyógyítás.hu portált és az országos Rákgyógyítás Magazint. A centrumban vallják: nem elég gyógyszereket adni, a lelkeket is gyógyítani kell. Ezt szolgálja, hogy több mint másfél évtizede főállású pszichológus is segíti a betegeket, a szakember minden új pácienssel találkozik, hogy segítséget kínáljon számára. Az onkológiai centrum részeként, viszont más intézményekben ellátott betegek számára is nyitottan működik a Tűzmadár Ház, ahol modell értékű pszichológiai segítségnyújtás, gyógytornász, dietetikus, szociális munkás, tréningek és tanfolyamok, sorstársak által alapított betegszervezet gondoskodik a betegek és az érintett családok.”

Oklevél_kAmint az „Év orvosa” díjátadó 2016. március 18-i gálaünnepségén elhangzott, a betegek gyógyulása érdekében végzett áldozatos munka, valamint a kiemelkedő szakmai és emberi teljesítmények csoportos elismerésére 2014 őszén hívták életre a – nem sokkal ezt megelőzően elhunyt – De Châtel Rudolf professzor emlékére a díjat. Az elismerés névadója a Semmelweis Egyetem emeritus professzora, az Általános Orvostudományi Kar volt dékánja, a Belgyógyászati Szakmai Grémium elnöke, az I. sz Belklinika egykori igazgatója, az MTA doktora, számos hazai és nemzetközi tudományos társaság tagja és elnöke volt.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top