Gyógyszerkutatás országszerte a rákbetegek bevonásával

Klinikai gyógyszervizsgálatok keretében rákbetegek ezreit kezelik olyan hatóanyagokkal, amelyek ma még nem tartoznak a rutinkezelésekbe, ezekről a vizsgálatokról egy nyilvánossá tett adatbázis révén ma már bárki tájékozódhat ” derül ki a Rákgyógyítás Magazin nyári kiadásából, amelynek fókuszában a klinikai vizsgálatok állnak. Az ingyenes, hirdetések nélküli országos lap kiemelten foglalkozik a személyre szabott onkológiai terápiás paletta szélesedésével, az öngondoskodás kihívásaival, 14 pontban foglalja össze mit kell átgondolni mielőtt valaki étrendkiegészítőt vásárol, új cikksorozatában pedig olyan embereket mutat be, akik már évek óta maguk mögött tudhatják a rákot. A rákbetegek és családjaik 2008 óta negyedévenként megjelenő országos magazinja eljut a kórházakba, klinikákra, a betegszervezetekhez, s postán is megrendelhető.

Orvosok és betegek számára is nyilvánossá és kereshetővé tette a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT), hogy a magyarországi onkológiákon milyen daganatos betegségtípusokban zajlanak olyan klinikai gyógyszervizsgálatok, amelyek során a betegek esetenként olyan hatóanyagokhoz is hozzájuthatnak, amelyek még nem részei a rutin kezeléseknek. Eddig ezek az információk jobbára informális úton voltak csak elérhetők. Ugyan a közzétett adatok laikusként, orvosi segítség nélkül nemigen értelmezhetők, ennek ellenére a kezdeményezés hozzásegítheti a betegeket a lehetőségeik megismeréséhez, az intézményeket pedig ahhoz, hogy minél rövidebb idő alatt elegendő számú beteget tudjanak bevonni a kutatásokba.

Fontos, hogy minél több olyan tényezőt fedezzenek fel, amelyek vizsgálatával már egy kezelés megkezdése előtt meg lehet mondani, hogy egy terápia az adott betegnél hatásos lehet-e. Amíg korábban csak a statisztikákra alapozhattak az orvosok, immár egyre több személyre szabott vizsgálat áll rendelkezésre a megfelelő gyógyszer kiválasztásához. Az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (ASCO) idei világkongresszusán például a vastagbélrák kezelésének célzottabbá válását segítő új kutatási eredményt jelentettek be, amelyet közérthetően ismeretet a lap.

A daganatos betegek rendszeresen visszatérő kérdése: hogyan óvhatnák meg szeretteiket azoktól a megpróbáltatásoktól, amelyeken ők maguk keresztülmennek? A Rákgyógyítás Magazin cikksorozatában arra világít rá, mit tehet egy rákbeteg ember azért, hogy évek-évtizedek múlva szerettei nagyobb eséllyel kerülhessenek el egy daganatos betegséget vagy ha az már kialakul, akkor minél nagyobb esélyük legyen a gyógyulásra. A nyári lapszám azzal foglalkozik, az emberek többsége mennyire alábecsüli egy betegség költségeit, s bár idehaza nincs hagyománya, világszerte mennyire előtérbe kerül az öngondoskodás az egészségügyi ellátások területén (is).

Félelmetes a rákkal szembesülni, egyszerre tör rá az emberre hitetlenség, félelem, aggódás saját maga és szerettei iránt. A Rákgyógyítás Magazin olyan nőket és férfiakat mutat be, akik végigcsinálták a rákellenes kezeléseket és ma jól vannak. Három asszony meséli el történetét: egyikük méhnyakrákkal, másikuk kismedencei daganatokkal, a harmadik beteg pedig emlőrákkal vette fel a küzdelmet, s mindhárman nyerésre állnak.

Óriási bizonytalanság jellemzi a célzottan a súlyos betegséggel szembenéző betegeknek kínált étrend-kiegészítők piacát: a rákbetegek és családtagjaik gyakran csak a fejüket kapkodják a hirdetési dömpingben, amelyben sokszor az orvosok útmutatására sem számíthatnak. A termékek döntő többségéről ugyanis nincsenek orvosilag megbízható információk, nem végeztek velük tudományos klinikai vizsgálatokat, amelyek alapján a doktorok megalapozottan véleményt formálhatnának. Marad hát a „próba-szerencse” alapon meghozott döntések sokasága, ami az egészségügyi kockázatok mellett sok esetben nagy anyagi teher is a családok számára – a hatás pedig kiszámíthatatlan.

A Rákgyógyítás Magazint a Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány jegyzi a www.rakgyogyitas.hu portállal együttműködésben. Amint arra B. Papp László főszerkesztő felhívja a figyelmet, az ingyenes, s hirdetéseket sem közlő újság elérhető országszerte az onkológiai centrumokban és betegszervezeteknél, de lehetőség van a postai megrendelésre is.

A postai megrendeléshez egy felbélyegzett válaszborítékot kell küldeni a szerkesztőség 6726 Szeged, Izabella u. 8. címére. A szerkesztőség a megrendelőktől megcímzett, a postákon megvásárolható közepes, A/5-ös méretű, zöld színű, súlykorlátozás nélküli „postakész” válaszborítékot kér. Akik több borítékot küldenek, azoknak az újabb lapszámokat automatikusan megküldi a kiadó. Betegklubok több lapszámot is igényelhetnek, s a lehetőségekhez képest a kiadó a korábbi magazinokat is biztosítja.

A Rákgyógyítás Magazin korábbi lapszámai:
2013. tavasz: Ne legyenek elárvult betegek!
2012. tél: A személyiségen is múlhat a gyógyulás?
2012. ősz: Jöhet élet a rák után?
2012. nyár: A rák mellett mi lesz a többi betegséggel?
2012. tavasz: Enni kell a túlélésért!
2011. tél: sámánok, áttétek, a halandóság feldolgozása
2011. ősz: Kulka-interjú, csontáttétek, májrákos sorstársak
2011. nyár: veszélyes termékek, hospice, áttétek
2011. tavasz: háziorvosok, otthonápolás, tüdőáttét
2010. tél: Meddig és miként élhetünk tovább?
2010. ősz: Miért lesznek áttétek?
2010. nyár: Bodrogi Gyula és Garas Dezső a Rákgyógyításban
2010. tavasz: Rák vagy rokkantnyugdíj?
2009. tél: A betegség értelme és ára
2009. ősz: Sorstársak közösségben
2009. nyár: Óvatosan a diétákkal!
2009. tavasz: Kockázatos ígéretek, virágzik a csodaszerpiac
2008. tél: Nem fájhat örökké
2008. ősz: Kemoterápiás kezelések: „rózsák és tövisek”

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top