Gyógyszervizsgálatok: hogyan találhat rá a legújabb hatóanyagokra az onkológiákon?

Világszerte több száz olyan hatóanyaggal kezelnek betegeket, amit még nem nyilvánítottak gyógyszerré, vagy egy adott betegségtípusban történt használatot követően szeretnének más betegségfajtában is alkalmazni. A klinikai vizsgálatok egyik fő célterülete az onkológia: hazánkban is sok onkológiai osztályon kezelnek betegeket gyógyszervizsgálat keretében. Azoknak ajánlják fel a részvételt, akik beleillenek az adott hatóanyagnál megjelölt szigorú kritériumrendszerbe, s a rutin kezeléshez képest előnyük származhat a részvételből. A jövőben egyszerűsödhet a gyártók és az intézetek közötti szerződéskötés, így még több vizsgálat indulhat Magyarországon. Ez a társadalombiztosításnak is előnyös, mert a gyógyszervizsgálat keretében folytatott terápiák és azokhoz kapcsolódó kontrollvizsgálatok költségét a gyártók állják.

Ahogyan egy új hatóanyag vagy új kombináció halad a hivatalos törzskönyvezés, azaz gyógyszerré minősítés felé, úgy válik hozzáférhetővé egyre több beteg számára. Amikor egy hatóanyag eljut az emberi kipróbálás szakaszába, négy fázison halad keresztül.

Fotó: DepositphotosA fázis I-es szinten általában csak néhány tucatnyi egészséges önkéntes vesz részt, hogy az új készítmény hatásmechanizmusának sajátosságait, tolerálhatóságát, mellékhatásait vizsgálják. Daganatellenes hatóanyagokat rendszerint nem lehet egészségeseknek adni, ezért az onkológiában összevont fázis I-II vizsgálatokkal kezdődhet el a klinikai gyógyszervizsgálat. Fázis II-es szinten már több száz olyan beteg megkaphatja a hatóanyagot, akinek a kezelését majd a reménybeli gyógyszer célozza. Értékelik, hogy hatékony-e, tovább elemzik biztonságosságát, vagyis a rövid távú mellékhatásokat és kockázatokat. Fázis III-as vizsgálatokba már világszerte akár több ezer beteget is bevonnak egy időben, hogy az addig megszerzett tapasztalatokat továbbiakkal egészítsék ki, amelyek alátámasztják, hogy a kezelés javítja az adott betegség kezelhetőségét, a betegek életkilátásait, életminőségét. (Bármely fázisról van szó, a részvétel önkéntes, részletes tájékoztatás előzi meg, s bármikor fel is függeszthető a beteg részéről.)

Ha a vizsgálatok bebizonyították, hogy az új hatóanyag előnyt jelent a korábban alkalmazotthoz képest, megtörténik a gyógyszerré minősítés. (Ettől még nem biztos, hogy elérhetővé is válik a betegek számára szélesebb körben, mert ahhoz az egyes országokban társadalombiztosítási finanszírozásra is szükség van.) A gyógyszerré minősítést követő IV-es fázis célja, hogy immár nem vizsgálati körülmények között, hanem a mindennapos gyakorlati használat során minél több tapasztalatot gyűjtsenek, s finomítsák a dozírozást vagy hatékonyabban menedzseljék a mellékhatásokat.

Beválasztási kritériumok

Ha elindul egy hatóanyag klinikai vizsgálata, szigorúan meghatározott kritériumok szerint keresik a betegeket: számít a betegség stádiuma, típusa, szövettana, egyre gyakrabban a molekuláris diagnosztikai jegyei, a beteg általános állapota, kísérőbetegségei, a korábban kapott gyógyszerek. A bevont betegeknek tehát a lehető legtöbb tényezőt tekintve közel azonos paraméterekkel kell rendelkezniük, hogy az eredmények összehasonlíthatók legyenek. Ez is az oka, hogy egy-egy gyógyszervizsgálatot egyszerre számos országban, egymással párhuzamosan indítanak el, hogy belátható időn belül összegyűljön elég számú résztvevő ahhoz, hogy a kezelések tapasztalataiból az egész világra érvényes következtetéseket lehessen levonni.

Mivel betegbeválasztási időszakban az intézeteknek minél előbb találniuk kell elegendő számú olyan résztvevőt, aki megfelel a paramétereknek, a kezelőorvosok általában tájékoztatják azon betegeiket, akiknek a diagnózisuk alapján esélyük lehet az adott kórházban aktuálisan futó vizsgálatban való részvételre. Ettől függetlenül érdemes lehet rákérdezni a kezelőorvostól vagy az osztályvezető főorvostól, van-e folyamatban vagy várható-e a közeljövőben olyan vizsgálat, amelybe esély lehet bekapcsolódni.

Kereshető kutatások

Fotó: DepositphotosArra is van már precedens, hogy nem klinikai vizsgálatokhoz keresnek betegeket, hanem egy daganatos beteg molekuláris diagnosztikával kiegészített komplett lelete alapján, személyre szabottan térképezik fel számára azt, hogy a világban valahol zajlik-e olyan kutatás, amelybe az adott páciens bekapcsolódhat. Az idehaza csak az állami ellátáson kívül elérhető szolgáltatás esetében persze kérdés, mennyire tudja hasznosítani a beteg az információt például egy másik országban, netán másik kontinensen zajló klinikai gyógyszervizsgálatról.

A hazai onkológiai centrumok egy része a folyamatban lévő vizsgálatait közzéteszi a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság mkot.hu címen elérhető honlapján a „Klinikai vizsgálatok” menüpont alatt, ahol intézményenkénti és betegségtípusonkénti lista is elérhető. A lajstrom nyílt, ám csak a protokollok magyar vagy angol nevét tartalmazza, ezért laikusok számára nehezen értelmezhető, viszont a kezelőorvos vagy akár a háziorvos segítséget nyújthat a tájékozódásban. Ugyanez igaz a nemzetközi www.clinicaltrials.gov adatbázis esetében, amely a magyar és a külföldi kutatásokat egyaránt lajstromba szedi.

Tudomány és szerencse

A klinikai vizsgálatokba bevont betegek közül nem kap mindenki új hatóanyagot. Az úgynevezett „kettős vak” vizsgálatokban sem az orvos, sem a beteg nem tudja, hogy az adott páciens a kezelt csoportba került vagy az új hatóanyagot nem kapó kontrollcsoporba – erre az elkülönítésre azért van szükség, hogy objektíven le lehessen mérni a kipróbálás alatt lévő szer hatékonyságát.

Alapszabály ugyanakkor: csak olyan klinikai vizsgálatban való részvételt lehet felajánlani egy betegnek, amelynek eredményéből nagy valószínűséggel nemcsak az orvostudomány, hanem ő maga is profitálhat. Azaz semmiképpen sem kerülhet egy páciens rosszabb helyzetbe annál, mintha a normál protokoll szerinti kezelést kapja. Tehát aki végül kontrollcsoportba kerül és nem jut új hatóanyaghoz, azt a terápiát így is megkapja, amelyet a vizsgálaton kívül megkapott volna – emellett pedig a protokollban előírtnál rendszerint szorosabb orvosi kontrollt biztosítanak számára.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top