Hematológia: az őssejt-transzplantáció gyakorlata

Az országban évente mintegy 200 betegen hajtanak végre csontvelő-átültetést. Kelet-Magyarországon a debreceni és a miskolci ellátóhelyek szakmai együttműködése révén kezelik a transzplantációra szoruló betegeket, köztük sok gyereket is. Minderről a szakemberek egy debreceni sajtótájékoztatón számoltak be, ahol csontvelő-átültetésen átesett betegek is részt vettek.

Eredményesen kezelik a vérképzőszervi és transzplantációra szoruló betegeket a Kelet-Magyarországi Hematológiai és Transzplantációs Módszertani és Koordinációs Központban, amelyet 2011 májusában hoztak létre a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC), valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és Miskolci Városi kórházak együttműködésével – ismertették az eredményeket az együttműködés vezetői Debrecenben.

prof. dr. Nagy KálmánAz együttműködés részeként a miskolci központban végzik a helyben és a debreceni központban kezelt gyermekek vérképző őssejt transzplantációját – mondta a három gyógyult – két gyerek és egy felnőtt – beteg részvételével tartott tájékoztatón Nagy Kálmán professzor, a borsodi kórház gyermek csontvelő-transzplantációs osztályának vezetője. Tájékoztatása szerint osztályukon 1995 óta 262 csontvelő-átültetést végeztek el, ebből 145 esetben saját csontvelőt ültettek át a beteg gyermekeknél, és a módszer olyan hatékony, hogy még az idegen sejtes beültetések 60 százalékában egy év után semmilyen gyógyszeres kezelésre nem szorul a beteg.

A debreceni egyetemi klinikával való együttműködés fontos laboratóriumi és szellemi hátteret jelent – tette hozzá a professzor, megjegyezve, hogy a Debrecenben kezelt gyerekek csontvelő-átültetését is Miskolcon végzik, míg az ottani felnőtt betegeket érintő beavatkozásokat Debrecenben.

prof. dr. Kiss CsongorKiss Csongor professzor, a DEOEC gyermekhematológiai-onkológiai tanszékének vezetője kifejtette: az együttműködés részeként a miskolci központban végzik a helyben és a debreceni központban kezelt gyerekek vérképző őssejt transzplantációját. Lehetőség van mind autológ, azaz saját, mind allogén, azaz testvérből vagy idegen donorból származó őssejtátültetésekre. A debreceni központban nagy számban végeznek autológ átültetéseket a miskolci központban kezelt és gondozott betegek köréből is.

Amint az MTI tudósításából kiderül, a sajtótájékoztatón ott volt egy kisfiú, aki veleszületett súlyos vérzékenysége miatt sem iskolába, sem más gyermekközösségbe nem illeszkedhetett be, több alkalommal hosszú heteket töltött a gyermekklinikán. Az allogén (idegen donorból) átültetés után egyszer sem ismétlődött meg a vérzése, gyógyszerre, vérkészítmények pótlására nem szorul.

Egy másik gyerek – szintén bemutatkozott a sajtónak – heveny fehérvérűség különösen súlyos formájában szenvedett. Az átültetés óta panaszmentes, és a leukémia átvészelése után az életvitele már alig különbözik a kortársaiétól.

Bemutattak olyan felnőtt limfómás beteget is, akinek eredményes transzplantációja Debrecenben történt. Már a betegség felismerésekor számoltak az autológ (saját őssejt) átültetés szükségességével. A sikeres eljárás után a beteg tünetmentes, fennakadás nélkül tudja igen nagy teherrel és egyúttal társadalmi megbecsültséggel járó – egyébként egyetemi tanári – munkáját folytatni.

prof. Dr. Udvardy MiklósUdvardy Miklós professzor, a DEOEC belgyógyászati intézetének igazgatója megjegyezte: míg az Európai Unió országaiban 2-4 százalék és országosan is 2 százalék körüli a halálozási arány, Debrecenben ennél jobbak az eredmények, a halálozási arány 1 százalék alatti. Évente 50 saját őssejtes transzplantáció végeznek, ebből 16-20 beteg Miskolcról érkezik; 2003-tól összesen 305 ilyen beavatkozást végeztek – mondta.

Folyamatban van a módszertani és koordinációs központ működési rendjének kialakítása, a tervek szerint az alközpontok önálló névvel jelennek majd meg. A közeljövő tervei közé tartozik egy regionális köldökzsinórvérbank kialakítása, fejlesztése is, amelynek működését ugyancsak a Kelet-Magyarországi Központ koordinálja – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Kapcsolódó cikkek:
Leukémia, limfóma: mi folyik az ereinkben!?
Leukémia: a fehérvérűség lényege és típusai
Leukémia: hiányoznak a jellegzetes tünetek
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Rákos gyerekek az onkológián: nem éveket, életet!
Leukémia: 5 évesen túl a kemoterápián

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top