Hogyan előzhető meg vagy állítható meg a beteg kóros testsúlyvesztése?

Az emlődaganattal összefüggő kóros fogyást három stádiumba sorolják.

Az első stádium a pre-cahexia, amikor az étvágytalanság mellett az anyagcsere is megváltozik, de a testsúlyvesztés még 5 százaléknál nem nagyobb. A második stádiumban intenzívebbé válik a fogyás, az egész szervezetet érintő gyulladásos folyamat is kimutatható, amit a laboratóriumi leleteken a CRP (C-reaktív protein) érték jelentős emelkedése is jelez. A harmadik, előrehaladott stádiumban (refrakter cachexia) erőteljes leépülés tapasztalható.

Egy emlődaganatos beteg fogyása tehát nem csupán abból eredhet, hogy nem eszik eleget, hanem a háttérben egy rendkívül összetett, az anyagcsere-egyensúlyt megbomlasztó krónikus gyulladásos folyamat húzódik meg. Emiatt a tumoros fogyás kivédésére sem elegendő csupán többet enni – különösképpen, hogy erre sok esetben nem is képes a beteg, akit netán étvágytalanság, émelygés, hányás, hasmenés, fájdalmas szájnyálkahártya-elváltozás is gyötör. Természetesen a legfontosabb, hogy egyen a beteg és a lehetőségekhez képest örömét is lelje az evésben, de a tumoros cachexia orvosi beavatkozást is indokol.

A kezelőorvos javasolhat vagy receptre is felírhat étvágygerjesztő készítményeket, táplálásterápia keretében pedig ugyancsak vényre rendelhet különféle édes és sós ízesítésben elérhető, kifejezetten a daganatos betegek számára kifejlesztett speciális tápszereket is. Ezek a tápszerek általában magas fehérjetartalmú készítmények, amelyek megfelelő szénhidrát-tartalmuk révén elegendő energiabevitelt is biztosítanak. Ha bármilyen okból nem tud a beteg szájon át étkezni, szonda bevezetésére és szondatápszerekre lehet szükség.

A kalóriapótlás biztosításán túl tehát gátolni kell a szervezetben zajló gyulladásos folyamatot, emellett indokolt a daganatból felszabaduló káros anyagok (citokinek) ellen ható anyagok (anticitokinek) adása is. Anticitokinek például a progeszteron készítmények, amelyek a központi idegrendszeren keresztül stimulálják az étvágyat, ellensúlyozzák a leépülési hatásokat. Ugyancsak előnyös lehet a kortikoszteroidok adása, amelyeknek szintén bizonyított a testsúlynövelő, az étvágy- és közérzetjavító hatásuk. E gyógyszerek viszont csak rövid távon, 2-4 héten át alkalmazhatók, máskülönben súlyos mellékhatásokat okozhatnak. A kezelést kiegészíthetik hormonkészítménnyel (anabolikus szteroidokkal) is.

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top