Hogyan kaphat onkológiai kezelést várandós kismama?

Egy terhesség során felfedezett emlőrák még nagyobb lelki teher, ezért fontos leszögezni: a kezelési módszerek ugyan korlátozottak, ám van lehetőség van a daganatellenes kezelés megkezdésére.

Mindenekelőtt: a daganat eltávolítását célzó operáció a terhesség bármelyik szakaszában elvégezhető, erre a műtéti fejezetben önálló válaszban kitérünk. Sugárterápiát várandós nő nem kaphat, ha szükséges, azt mindenképp a születés utánra kell időzíteni. Gyógyszeres kezelések közül több terápia is szóba jöhet, ugyanakkor vannak gyógyszerek, amelyeket tilos alkalmazni.

Az onkológiai kezeléseket terhesség alatt is alapvetően a betegség stádiuma határozza meg. Az érvényben lévő szakmai ajánlás az anyai élet védelmét tekinti elsődlegesnek. Mindig mérlegelni kell azt, hogy a daganatpusztítás szempontjából optimális kezelés mennyiben egyeztethető össze a magzat fejlődésével.

A terhesség első harmadában (1. trimeszter) csak terhességmegszakítással adható kemoterápia, ha agresszívebb vagy áttétes betegséget fedeznek fel, a szakmai ajánlás a terápia azonnali megkezdését írja elő. (A szakmai konszenzus leszögezi: önmagában a terhesség megszakítása nem javítja a kilátásokat.) Ha alacsonyabb kockázatúnak tűnik az első trimeszterben felfedezett emlődaganat, s a beteg nem kívánja megszakítani a terhességet, folyamatos kontroll mellett a kezelés a második trimeszterre halasztható. A terhesség második és harmadik harmadában egyes kemoterápiás gyógyszerek már adhatók, viszont hormonkezelést és HER2-gátló kezelést ekkor sem lehet alkalmazni. A várható szülés előtt 15-20 nappal a kezeléseket fel kell függeszteni.

A szülés után a stádiumnak és szövettannak megfelelő gyógyszeres kezelések elindíthatók, ha szükséges és még időben történik, a sugárterápia is megkapható. Az onkológiai kezelések alatt nem szabad szoptatni.

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top