Hogyan készülhet fel az emlődaganatos beteg a sugárkezelésekre?

A külső sugárterápia egy több héten át tartó, napi elfoglaltságot jelentő folyamat azon emlőbetegek számára, akiknek műtét utáni besugárzás indokolt, hogy azáltal csökkentsék a helyi kiújulás kockázatát. Bár maga a besugárzás egy napi néhány perces kezelés, az utazás, a várakozás is megterhelő, sugárterápia idején egyébként is jellemző a fokozott fáradékonyság, ezért sokat kell pihenni. A sugárkezelés mellékhatásai általában nem azonnal, hanem fokozatosan, részben már a kezelések befejezését követően jelentkeznek.

A sugárkezelés a beteg részéről nem igényel különösebb előkészületet, a kezelések előtt szabad enni és inni is. Kezelések idején sok folyadékot kell fogyasztani, enni pedig a nap folyamán többször javasolt kisebb mennyiséget. El kell kerülni a kiszáradást, ezért sok folyadékot kell inni, s ha az étkezés nehezen meg, a folyadékokat kell táplálóbbá, kalóriadúsabbá tenni. Ha nehézkesen, kedvetlenül megy is a táplálkozás, az evés előfeltétele az állapotjavulásnak. El kell kerülni a legyengülést, ezért enni kell legalább pépes, könnyen emészthető, de fehérjedús, kalóriában gazdag ételeket, leveseket, szószokat, turmixokat. A szervezetnek fehérjére és kalóriára van szüksége a sérült sejtek helyreállításához. Kisebb adagokat, gyakrabban érdemes enni, ideális esetben 2 óránként falatozni valamit, akkor is, ha nem éhes a beteg. A színes, változatos ételek vonzóbbak, különösen családi vagy baráti körben – a mozgáson túl ezek az apró trükkök segíthetnek visszanyerni az étvágyat. Amennyiben valaki egyáltalán nem kívánja az ételeket, esetleg a mellékhatások miatt nem tud enni, az orvos által receptre felírható speciális gyógytápszerekkel pótolni kell a napi tápanyagszükségletet.

A kezelés idején a besugározandó területen a bőrnek tisztának, száraznak kell lennie. Az irritált bőrfelületet nem szabad áztatni, nem tanácsos hideg vagy meleg borogatást tenni rá. Kerülni kell a kémiai anyagokkal való érintkezést: tisztálkodáshoz semleges kémhatású szappan használata javasolt, a kezelt felületet nem szabad hintőporozni, az ne érintkezzen dezodorral, parfümmel se. A bőrirritáció speciális krémmel enyhíthető, de csak a sugárterápiás szakorvos vagy bőrgyógyász által javasolt krémet szabad használni. Nem szabad a besugárzással érintett bőrfelületet dörzsölni, kaparni, leragasztani. Kerülni kell a bőrt irritáló, szoros fehérneműt és öltözetet, műszálas helyett a puha pamut anyagok viselése megfelelőbb. Közvetlen napsugárzás, szolárium nem érheti a bőrfelületet.

A fáradékonyság általános velejárója a sugárterápiának, ezért erre érdemes előre felkészülni (pl. a munkahelyen vagy a családi élet szervezésében). Aki jól érzi magát, dolgozhat, de inkább a megszokottnál kevesebbet vállalva. Ebben az időszakban nem szabad teljesítménykényszer alatt élni, kérni kell és elfogadni segítséget akár a házimunkában, akár más teendőkben, s napközben is időt szánni a pihenésre. A fájdalom, a hányinger, a hasmenés, az álmatlanság és a szorongás fokozza a kimerültséget, mindent meg kell tenni ezek enyhítéséért. A fizikai aktivitás, különösen a szabad levegőn való mozgás energiát adhat, mérsékelheti a mellékhatásokat is. Ezzel ellentétes hatást válthat ki a dohányzás, mivel növelheti az oxigénhiányt (hipoxiát).

A sugárkezelésre lélekben is fel kell készülni, hogy abban ne egy félelmetes orvosi beavatkozást, hanem a gyógyulás egyik hatékony eszközét érezhesse a beteg. A sugárterápiával szembeni ellenérzések sokakban abból adódnak, hogy emlékeikben esetleg ismerőseiknél, szüleik generációjánál évtizedekkel korábban történt sugárkezelések mellékhatásai, szövődményei élnek. Ma már sokkal kíméletesebb technikákat alkalmaznak, mint régen. Kockázatok vannak, mellékhatások lehetnek, de a rizikót felülmúlják a daganatmentességben, a kockázatcsökkentésben, az életkilátások javításában rejlő várható előnyök.

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top