Hogyan készülhetek fel a műtéti altatásra?

Az operáció előtt a kórházi osztály részletes információkat nyújt írásban a betegnek. Az altatás előtt az aneszteziológus szakorvos konzultál a beteggel, ekkorra érdemes minden felmerülő kérdést összegyűjteni, feljegyezni.

Műtétre készülve már a kórházi befekvés előtt érdemes megfogadni néhány javaslatot. Mindenekelőtt abba kell hagyni a dohányzást. Ha a beteg cigarettázik is, az operáció előtti napokban nem tanácsos rágyújtani. A dohányzás egyrészt a vér oxigénszállító képességének csökkentése, másrészt a nyálkahártya kiszáradása miatt növeli az altatással összefüggő mellékhatások kockázatát. Az alkoholfogyasztást ugyancsak mellőzni kell. A rossz fogak növelik a fertőzésveszélyt, s könnyebben kimozdulnak a lélegeztetéshez használt cső (tubus) behelyezésekor, ezért ha még van rá idő, ajánlott rendbe tetetni a fogakat.

Egyeztetni kell az aneszteziológussal, hogy a szokásosan szedett gyógyszerek közül a műtét előtt melyeket kell bevenni és melyeket kell kihagyni. Közvetlenül a műtét előtt nem szabad enni és inni. A sürgősségi eseteket leszámítva műtéti altatás üres gyomorral történik, ellenkező esetben ugyanis az operáció alatt a gyomortartalom visszakerülhet a torokba, ahonnan a légcsövön keresztül a tüdőbe juthat, ez pedig súlyos szövődményekkel járhat. Általában az altatás előtt 6 órával már nem szabad szilárd ételt enni, a beavatkozás előtt 2 órával pedig már folyadékot sem szabad fogyasztani, a folyadékpótlásra infúziót kötnek be. Az általános műtét előtti teendőkön túl a vastagbélrák és végbélrák operáció előkészítésére speciális szakmai előírások is vonatkoznak – ezeket önálló válaszban ismertetjük.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Illusztráció: Pixabay.com

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top