Hogyan kezelhetők a vastagbélrák tüdőáttétei?

A vastagbélrák és végbélrák a máj utáni második leggyakoribb áttétképzési helye a tüdő: az érhálózattal rendkívül sűrűn átszőtt légzőszervbe a vérárammal juthatnak el a ráksejtek. A vastagbéldaganatok tüdőáttéte nem azonos a tüdőrákkal. Bár mindkét esetben a tüdőben növekszik rosszindulatú daganatos góc, az elsődleges tüdőrák és a vastagbélrákból kiinduló, másodlagos tüdődaganat ráksejtjei alapjaiban különböznek egymástól, ezért kezelésük is más-más stratégiát kíván.

Vastagbéldaganatok tüdőáttétjeinek kezelése – a beteg általános állapotán túl – azon múlik, milyen a daganatos betegség státusza: leginkább, hogy van-e máshol is áttét a szervezetben, illetve a tüdőben megjelent metasztázisok sebészileg eltávolíthatók-e? Alapesetben gyógyító célú műtét akkor jöhet szóba, ha az áttét operációjával teljesen daganatmentessé válhat a beteg. Ha ugyanis a tüdő teli van apró áttétekkel (multiplex metasztázis), esetleg a szervezet több más részén is ott vannak a daganatok, akkor ezek közül egy-egy daganatos gócot nincs értelme eltávolítani úgy, ha a többi ott marad a szervezetben: ez esetben hiába a műtéti megterhelés, az operáció az életkilátásokon nem tud javítani, sőt még ronthatna is azokon. Az esetek egy kis hányadában előfordul, hogy ugyan a tüdő mellett a májban is van áttét, ám mindkettő eltávolítható.

A tüdőből az áttét sebészi eltávolítása történhet nagy feltárású, nyílt műtéttel és „kulcslyuk-sebészettel”. Utóbbi eljárás (videotorakoszkópos műtét) lényege, hogy apró nyílásokon keresztül vezetnek be kamerát és sebészi eszközöket, így kisebb a megterhelés, gyorsabb lehet a lábadozás. Hátránya viszont e módszernek, hogy a sebész nem látja teljességében, s nem tapinthatja át a saját kezével a tüdőt. Mindig az adott osztály felkészültségén és az adott beteg leletein alapuló, személyre szabott döntésnek kell születnie a célravezetőbb módszerről. A sebészileg eltávolított tüdőáttét a vastagbélrákos betegeknél jellemzően nem újul ki. Akinél mégis ismét megjelenik, s még mindig csak a tüdőre koncentrálódik, ott akár ismételhető is lehet a tüdőműtét.

A műthetetlennek (inoperábilisnak) ítélt tüdőáttétek egy része onkológiai kezelésekkel műthetővé tehető, ezt kombinált kemoterápiás és célzott terápiás kezelés szolgálhatja. Összességében viszont a tüdőáttétes vastagbélrákos és végbélrákos betegek kisebb részénél reális alternatíva a tüdőmetasztázis műtéti eltávolítása. A kezelést alapvetően ez esetben a kemoterápia és a célzott onkológiai gyógyszerek megfelelő ütemezése, kombinációja jelenti, azoktól remélhető a betegség visszaszorítása, kordában tartása, az állapotrosszabbodás elodázása. (A vastagbélrák célzott onkológiai terápiáit önálló cikkeinkben részletesen bemutatjuk, a figyelmeztető tünetekről pedig itt olvashat: Milyen tünetei lehetnek a vastagbélrák tüdőáttétjeinek?)

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top