Milyen tünetei lehetnek a vastagbélrák tüdőáttétjeinek?

A máj mellett a tüdőben fedeznek fel legnagyobb valószínűséggel elsődleges vastagbélrákból eredő áttéteket. Kezdetben a tüdőben lévő góc(ok) általában nem okoz(nak) panaszokat, sok esetben a kontroll képalkotó vizsgálatok (mellkasröntgen, CT) jelzik elsőként azt, hogy metasztázis jelent meg a tüdőben.

A tüdőáttét által kiváltott panaszok attól függnek, mennyire érintett a légzőszerv, egyetlen (soliter) daganatos góc vagy többszörös (multiplex) áttét van jelen, s a rosszindulatú elváltozások a tüdő melyik részében alakultak ki. A tüdődaganatok által kiváltott leggyakoribb panaszok közé a köhögés, a nehézlégzés, a mellkasi fájdalom tartozik, ritkábban fordulhat elő vérköpés, rekedtség vagy nyelési nehézség is.

A tüdőáttétek a speciálisan a légzéshez kapcsolódó tüneteken túl a daganatok által termelt különféle anyagok révén kiválthatnak vagy felerősíthetnek a daganatos betegségre egyébként jellemző olyan általános panaszokat, mint a fogyás, a fáradékonyság, az erőtlenség, a levertség. (A tüdőáttétek kezelési lehetőségeit önálló fejezetben mutatjuk be, itt elérheti: Hogyan kezelhetők a vastagbélrák tüdőáttétjei?)

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top