Hogyan kezelhetők az emlődaganatból kiinduló agyi áttétek?

Agyi MRI

Az agyi áttétes emlőrákos betegeknek kisebb részében alakul ki egyetlen gócból álló (szoliter) agyi metasztázis, gyakoribb, hogy többgócú (multiplex) az agyi folyamat. Abban az esetben, ha nem nagyszámú gócról van szó és azok hozzáférhető helyen helyezkednek el, szóba kerülhet az idegsebészeti műtéttel való eltávolítás.

Az operáció alternatívája lehet a sztereotaxiás sugársebészet. Ekkor egyetlen alkalommal (egy ülésben) alkalmaznak rendkívül nagy energiájú besugárzást. Bár az elnevezés erre utal, de a sugársebészet nem sebészeti eljárás, tehát nem történik műtét, hanem ez egy precíziós sugárterápiás technika. Ezt egészítheti ki a teljes agy besugárzása (WBRT), amely csökkentheti a kiújulás veszélyét. Az osztódó daganatos szövetek érzékenyebbek a sugárdózisra, ezt használják ki az agy esetében, mert az agy ellenállóbb a sugárterheléssel szemben. Mellékhatások azonban így is jelentkezhetnek, a sugárkezelés pozitív hatása pedig nem azonnali. A besugárzást követően a daganat körül kialakuló ödéma miatt egy ideig még fokozódhatnak is az agyi nyomással összefüggő tünetek – átmenetileg tehát még romolhat is az állapot, mielőtt javulna.

Az agyi áttétek gyógyszeres kezelését megnehezíti, hogy a vér-agy gát révén az agy óvja önmagát a kémiai behatásoktól, ezáltal az onkológiai gyógyszerek sem jutnak el megfelelő hatékonysággal az agyba. Az agyi áttétek tüneti kezelésében fontos a vízelvonó (dehidráló) infúzió és a szteroidok alkalmazása is, a koponyaűri nyomás csökkenésével ugyanis rövid idő alatt érdemi javulás érhető el a beteg állapotában. Ez magára a daganatra nincs kihatással, azonban a közvetlen életveszély elhárításában, valamint a beteg életminősége szempontjából rendkívül fontos.

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top