Hogyan kezelhetők az emlődaganatból kiinduló csontáttétek?

A csontáttétekre a fájdalmak hívhatják fel a figyelmet, rosszabb esetben már egy daganatosan átépült csont törése során derül ki a csontáttét. Azokban a magasabb kockázatú tumortípusokban, ahol érdemi kockázata van a csontáttétek megjelenésének, csontszcintigráfiás vizsgálat segítheti az időben történő diagnózist. A csontszcintigráfia már akkor kimutathatja a csontokban, csigolyákban megjelenő daganatos gócokat, amikor azok még nem láthatók a röntgenfelvételen, s még nem okoznak panaszokat sem.

Sebészeti beavatkozásra akkor kerülhet sor, ha a combcsont vagy a csigolyák törése miatt műtétre van szükség, illetve a törés kockázatát mutató esetekben megelőző gerincstabilizáló operáció is történhet. Sugárkezelés is alkalmazható, egyszeri vagy néhány alkalmas besugárzással jelentős fájdalomcsillapító hatás érhető el és a mozgáskészség is javulhat. Esetenként izotópos kezelés is szóba jöhet.

A gyógyszeres terápiákat tekintve az elsődleges daganat ellen alkalmazott onkológiai kezelések hozzájárulhatnak a csontokban lévő daganatos gócok visszaszorításához is. Emellett célzott kiegészítő kezelések is indokoltak: a beteg és a betegség egyéni jellemzői alapján különféle hatóanyagú gyógyszerek állnak rendelkezésre, ezek közül a leggyakrabban alkalmazható készítmények a szájon át vagy infúzióban adható biszfoszfonátok. A kezelések mellé D-vitamin- és kalciumpótlás is szükséges, megfelelő vesefunkciós értékek mellett a kezelés 2 vagy akár több éven át is folytatható. Az idejében megkezdett kezeléssel elkerülhetők lehetnek a csontáttét súlyos szövődményei. Ha az alapbetegséget sikerül kordában tartani, valamint a kielégítő fájdalomcsillapítást beállítani, a csontáttétek akár hosszú időn át uralhatók, nem válnak életet veszélyeztető körülménnyé.

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top