Hogyan kezelhetők az emlődaganatból kiinduló tüdőáttétek?

Az emlődaganatok tüdőáttéte nem azonos a tüdőrákkal. Bár mindkét esetben a tüdőben növekszik rosszindulatú daganatos góc, az elsődleges tüdőrák és az emlőből kiinduló, másodlagos tüdődaganat ráksejtjei alapjaiban különböznek egymástól, ezért kezelésük is más stratégiát kíván. Az emlőtumor nemcsak a tüdő belsejében tud áttétet képezni, hanem a mellhártyán (pleura) is.

Az emlőrák tüdőáttétjeinek kezelése – a beteg általános állapotán túl – azon múlik, milyen a daganatos betegség státusza: van-e máshol is áttét, illetve a tüdőben megjelent metasztázisok sebészileg eltávolíthatók-e? A tüdőműtét nagyon ritka, akkor jöhet szóba, ha az áttét operációjával daganatmentessé válhat a beteg. Ha ugyanis a tüdőben számos kisebb vagy nagyobb áttét van, esetleg a szervezet több más részén is ott vannak a daganatok, akkor ezek közül egy-egy daganatos gócot általában nincs értelme eltávolítani úgy, ha a többi ott marad a szervezetben. Ez esetben hiábavaló a műtéti megterhelés, az operáció az életkilátásokon nem tud javítani, sőt még ronthat is az állapoton. Összességében a tüdőáttétek sebészi eltávolítása az eseteknek csak egy igen kis részében jár az életkilátások javulásával.

Ha indokoltnak és lehetségesnek látják a tüdőáttét műtétjét, az érvényben lévő sebészeti szakmai ajánlás szerint a lehető legkisebb (minimálisan invazív) műtéti megterheléssel javasolt végezni. A gyakorlatban ez a nyílt feltárás nélküli, kulcslyuk-sebészetnek is nevezett video-torakoszkópos eljárást (VATS) jelenti. Ennek lényege, hogy apró nyílásokon keresztül vezetnek be kamerát és sebészi eszközöket, így kisebb a megterhelés, gyorsabb lehet a lábadozás. Hátránya viszont e módszernek, hogy a sebész nem látja teljességében, nem tapinthatja át a saját kezével a tüdőt. Mindig az adott osztály felkészültségén és az adott beteg leletein alapuló, személyre szabott döntésnek kell születnie a célravezetőbb módszerről.

Az emlőrák tüdőáttétjeinek műtéte tehát a betegeknek csak ez kis részénél reális alternatíva. A kezelést alapvetően az egész szervezetre daganatellenes hatást kifejtő kemoterápia, a célzott onkológiai gyógyszerek, illetve ezek kombinációja jelenti, ezektől remélhető a betegség visszaszorítása, kordában tartása, az állapotrosszabbodás elodázása.

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top