Hogyan zajlik a brachyterápia?

Fotó: Depositphotos.com

A brachyterápiát a sugárterápiához hasonlóan CT felvételen alapuló 3 dimenziós tervezési folyamat előzi meg. Ennek során pontosan meghatározzák a besugározandó céltérfogatot, figyelembe veszik, hogy a legnagyobb tumorpusztító hatást lehessen elérni a környező szövetek elérhető legnagyobb fokú védelmével.

Megtervezik az optimális technikát is, hogy pontosan mekkora számban és hová kerülnek az apró sugárzó részecskék az emlőbe, illetve azokat hogyan juttatják be a helyükre. A képalkotó vizsgálatot ezért úgy végzik, hogy az emlőre rögzítenek egy fix furattávolságú távtartót, amelyen keresztül majd a katétereket bevezetik az emlőbe. Ezekre a katéterekre azért van szükség, mert ezeken keresztül fogják a sugárzó izotópot bejuttatni (afterloading katétereknek is nevezik ezeket).

Maga a katéterezés – tűzdelés – történhet helyi érzéstelenítésben és altatásban is. A folyamat során általában 10 és 20 közötti darabszámú tűt (trokárt) helyeznek el a tumorágyban (az eltávolított daganat helyét a sebész fém klippekkel megjelöli), bevezetik a műanyag katétereket is. Ezután újabb CT felvétel készül, amelyen immáron a beültetett trokárok is ábrázolódnak, ez alapján ellenőrzik a céltérfogatot, megerősítik a terápiás tervet. Maga a sugárzó izotóp behelyezése számítógép-vezérléssel, a dolgozók sugárvédelme érdekében távirányítással történik.

Vannak esetek, amikor a tumorágy tűzdelését elvégzik már a daganateltávolító műtéttel egyszerre, ám gyakoribb, hogy erre a műtéti szövettan ismeretében az itt ismertetett metódus szerint, utólag kerül sor.

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top