Hol és mikor juthatok hozzá a vastagbélrákra ható célzott onkológiai terápiához?

Célzott (target) onkológiai terápiát kapni nem kiváltság, hanem a rutin onkológiai kezelés része. A vastagbélrákra ható célzott hatóanyagokat a daganatellenes gyógyszeres kezelés részeként kapják meg a betegek – leggyakrabban kemoterápiával kombinálva – az onkológiai centrumokban.

Célzott kezeléseket adhatnak daganateltávolító műtét előtt, hogy a gyógyszerrel elérhető tumorkisebbítés révén növeljék a műtét sikerességének esélyét, illetve operálhatóvá tehessék a máskülönben nem műthető tumorokat.

A célzott kezeléseknek nagy szerepe van a kiújult, előrehaladott, áttétes daganatok kezelésében is. A reális cél ekkor a tumor méretének, a tumoros gócok számának csökkentése, ezzel a betegség előrehaladásának (progressziójának) késleltetése a hosszabb és jobb életminőségben megélhető életért. A kezelőorvos (onkoteam) a tumor típusának, molekuláris diagnosztikai jellemzőinek és a páciens állapotának függvényében javasolja a beteg számára legmegfelelőbb célzott kezelést. Infúzióban többféle célzott gyógyszert adhatnak, emellett előrehaladott állapotban, ha más kezelésre már nincs lehetőség, s a beteg állapota lehetővé teszi, tablettában adagolható célzott terápiás hatóanyagok fékezhetik a daganatos folyamatot.

A kolorektális betegségekre ható célzott terápiás kezelések jelentős részének költségeit a társadalombiztosítás állja, a legújabb hatóanyagok finanszírozásáról pedig egyedi méltányossági eljárás keretében döntenek.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top