17 évesen gégerák?

17 éves fiú vagyok. kb. 1 éve dohányzom és esetenként fogyasztok alkoholt is. Úgy érzem, mintha egy csomó lenne a torkomban. Nyelésnél érzem és levegővételnél is. A gégeráknak a tünetei közül csak ezt az egyet produkálom. Önök szerint milyen súlyos az eset?

Látatlanban nem fogalmazhatunk meg diagnózist, forduljon háziorvosához, illetve torokpanaszai miatt gégészeti vizsgálat javasolható. Ebben az életkorban még nem annyira daganatos betegségekre gyanakszik az orvos ilyen panaszoknál, inkább krónikus gyulladásra a torokban, gégében. Ugyanakkor egy krónikus nyálkahártya-gyulladás is összefüggésben állhat a dohányzással.

Amint azt már több levelünkben is írtuk, s amivel sorai alapján Ön is pontosan tisztában van, a dohányzás minél tovább folytatja valaki, annál jelentősebben növeli nemcsak a tüdőrák, hanem a szájüregi rákok, nyelvgyökrák, garatrák, gégerák, nyelőcsődaganatok, a méreganyagok folyamatos kiválasztása nyomán a húgyhólyagrák, a veserák kialakulásának is a kockázatát, s akkor még csak az onkológiai betegségeket említettük.

Miután Ön tinédzserkora óta rendszeresen dohányzik, az évek teltével Ön a leginkább rizikónak kitett csoportba tartozik: ahogy múlik az idő, egyre nő a kockázata annak, hogy egyszer majd egy vizsgálatot követően egy rosszindulatú rák megjelenését közölje Önnel akkori orvosa.

Tudjuk pontosan, hogy 17 évesen a mi soraink olyan szentenciáknak tűnnek, amit hallott már eleget. Mi ugyanakkor mégiscsak arra alapozhatunk: sok száz olyan családdal leveleztünk már, sok ezer embert láttunk az onkológiákon, akiknek egyértelműen a cigaretta tette tönkre az életüket. S nemcsak a tüdőrákról van szó, hanem amint a felsorolásban is említettük, a rendkívül fájdalmas és torzulással járó fej-nyaki daganatokról, a szájüregi tumorokról, a mérgezőanyagok kiválasztása nyomán jelentkező hólyagrákról vagy veserákról sokkal kevesebb szó esik, pedig ezeknek a kockázata éppúgy nő a dohányzással eltöltött idővel. Igaz: olyan emberek is megbetegednek, akik nem dohányoznak, ám sokkal kisebb valószínűséggel.

Kívánjuk, hogy tünetei megnyugtatóan rendeződjenek, s még azelőtt fel tudjon hagyni a méreganyagok folyamatosan és önként való szervezetébe adagolásával, hogy már késő lenne. Bízunk abban, hogy nekünk írt levele egy lépés volt effelé.

Kapcsolódó cikkek:
Szájüregi daganatok
Garat- és gégerákok
A light cigi is erős méreg
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Tűzoltás a kontinensen: Európa küzd a füstölgéssel
Nemdohányzók Világnapja: tragikus hazai tények

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Kaparó torok, idegentest érzés dohányosként
Garatrák, gégerák 22 évesen a dohányzás miatt?
Torokfájás, dohányzás
Torokfájdalom: torokrák?
Szorító érzés a torokban: gégerák? allergia?
Gombóc a torokban: lehet gégerák?
Torokrákgyanú és szempanaszok
Dohányzás, váladék, torokfájás, idegeskedés
Kaparás és csomóérzés a torokban: torokrák?

Torokrák tünete?
Gége-torok probléma

Fertőző torokrák?
Pukli a torokban

Top