Agresszív kissejtes áttétes borzalom – tüdőrák

Édesanyámnál április elején előrehaladott állapotú kissejtes tüdőrákot diagnosztizáltak. Az első kemoterápiás kezelést megkapta. A második kezelés május 23-án esedékes, és összesen négy kúrát írtak neki elő. A legutóbbi zárójelentésen ez olvasható:

„Diagnózis:
C3490 Tu. pulm. l.s.
C3490 Tu.pulm. l.s.
C7810 Met.lymphogland. mediast.
C7820 Met. pleurae l.s.
C7980 Egyéb meghatározott lokalizáció másodlagos rosszindulatú daganata
80003 Neoplasma malignum
J3800 N.rec.paresis l.s.
D6300 Anaemia….

Előzmény: száraz köhögés, progrediáló dyspoes panaszok miatt kezdődött a kivizsgálása. A radiológiai vizsgálatok (mellkas RTG és CT) nagy kiterjedésű bal hilusi árnyéktöbbletet igazoltak, mely comprimálja az a. pulmonalist. Kifejezett a mediastinalis lymphadenomegalia, bal axxilarisan is látható megnagyobbodott nyirokcsomó, valamint jelentős a bal oldali pleurális folyadék. Endobroncialisan a bifurcatios carina ventrális íve jelentősen széttolt, bal oldalon a felső lebeny bemenete necroticus tumorszövet által teljesen elzárt, az innen vett minta citológiai vizsgálata kevert neuroendocrin ccc-t (microcell + laphám cc.) igazolt, a minta hisztológiai feldolgozása is microcellularis folyamatot igazolt neuroendocrin differenciálódással. Bal hangszalag mozgása elmarad. Elvégzett vizsgálataink alapján tu.pulm.l.s igazolható: T4N3M1b (axillaris nycs met.), onkoteam konzilium platina-vepesid kezelés mellett foglalt állást.

Jelenleg: időszakos látótérkiesés miatt urgens koponya CT történt, metastasis nem igazolódott, kis meningeoma lehetőségét vetették fel, mely panaszait nem magyarázza. Bal oldali mellkaspunkció során összesen 1900 ml szalmasárga folyadékot engedtünk le, fulladásos panaszai jelentősen mérséklődtek. Jelenleg laborjai rendben, bentfekvése során az 1. ciklus CDDP-Vp kemoterápiás kezelést megkapta, enyhe gastrointestinalis mellékhatásoktól eltekintve jól tolerálta. Szerteágazó hasi panaszaira alkalmazott terápiás lehetőségeket nem érezte hatásosnak, illetve többféle kezelést elutasított. Jó általános állapotban, kérésére otthonába bocsájtjuk.”

Annyival egészíteném ki, hogy az elmúlt másfél hónapban kb. 25 kg-ot fogyott. Most 40-45 kg között mozoghat. Elromlott az ízérzékelése, krónikus étvágytalanságban szenved, ha nagy ritkán tud enni, hamar telítettségérzés lesz rajta úrrá, és abbahagyja. A folyadékot valahogy leerőlteti, de az evés nagyon nem megy neki sajnos.

Kérdésem a következők lennének:
1) Mit jelentenek a zárójelentésen látható idegen kifejezések pontosan?
2) Nincsenek illúzióim, hogy meggyógyul. Mire számíthatunk? Tudom, hogy ezt a kezelőorvostól kellene, de sajnos nagyon messze lakom, és még nem volt alkalmam vele beszélni.
3) Önök szerint megfelelő a platina-vepesid kemoterápia kezelés? Elérhető vele életminőség-javulás, illetve kaphatunk még egy kis időt?
4) Mit tehetnénk, hogy édesanyám elkezdjen kicsit enni, mert félek, hogy a kóros fogyás rohamosan csökkenti az egyébként is kevés hátrelévő időt! Gyógytápszerek szóba jöhetnek? Az orvos ezt magától nem említette neki, kérheti ő?

A zárójelentés diagnózisai az alábbiakat jelentik:
– Tu pulm l.s rövidítés jelentése latinul tumor pulmonum lateris sinistri, vagyis bal oldali tüdődaganat
– A Met lymphogland mediast. jelentése Metastasis vagy metastases lymphoglandulorum mediastinlais, vagyis a gátörüregben (mediasztinumban, a mellkasüregben a két tüdő között elhelyezkedő területen lévő) nyirokcsomó áttét(ek)ről, measztzázis(ok)ról) van szó.
– A Met pleurae l.s a bal oldali mellhártya (pleura) áttétjét jelenti
– Morfológiai kódként a neoplasma malignumot tüntették fel, ez egy elég általános kifejezés a rosszindulatú (malignus) daganatra (enoplazmára).
– A N. rec. paresis. ls. azt jelenti, hogy a bal oldali nervus recurrens nevű ideg lebénult – ez az ideg felelős többek között a hangszálak beidegzéséért, bénulásakor a megfelelő oldali hangszalag is lebénul s a beteg tartósan rekedt lesz.
– Az anémia a vérszegénység
– A diagnózisok előtt a betegségek nemzetközi osztályozásának (BNO) kódjai vannak, az úgynevezett BNO kódok.

A szövegben hivatkoznak a rosszabbodó (progrediáló) fulladásra (diszpnoéra). A hilus ebben az esetben a tüdőkapu, vagyis az a terület, ahol a jobb és bal tüdőfélbe belép a megfelelő oldali főhörgő, itt lépnek be erek, idegek, s itt nagyobb számban vannak nyirokcsomók is. Az, hogy itt árnyéktöbbletet írnak le, az valószínűleg a nyirokcsomók (daganatos) megnagyobbodása által okozott röntgen jel. Ez a szövettöbblet összenyomja (komprimája) a tüdőartériát (artéria pulmonalis). A gátorüregben is kifejezetten megnagyobbodtak a nyirokcsomók (lymphomegalia), és a hónaljban (axilla) is látható nagyobb nyirokcsomó.

A tüdőt borító mellhártya lemezek között mellhártyai folyadék (pleurális folyadék) jelent meg. A mellhártya lemezek közül az egyik a mellkasfalhoz belülről, a másik a tüdőre kívülről tapad, s normálisan közöttük vákuum van, illetve pár csepp folyadék, hogy könnyen elcsúszhassanak egymáson a lemezek a belégzésnél-kilégzésnél.

Endobronciálisan, vagyis a hörgőkön belül az a terület, ahol a főhörgő jobb és bal tüdőbe vezető hörgőkre szétválik, az ív széttolódott (valószínűleg a mellkasüregi (gátorüregi, illetve hörgőkapuban lévő) nyirokcsomók feszítik szét. A bal főhörgőnél a felső lebenybe menő hörgőágat teljesen elzárja egy részben elhalt (nekrotizált) daganatszövet. Innen vettek citológiai vizsgálatra anyagot, s ez kissejtes (mikrocelluláris + laphámrákos) daganatot mutatott. Nemcsak citológiai (sejtmintát) vettek, hanem szövettani (vagyis részletesebb) vizsgálatra is anyagot, s ez is kissejtes tüdőrákot mutatott.
 
A zárójelentés leírja a daganat TNM sátdium beosztását, amely egy nagy elsődleges tumort (T4) mutat, kiterjedt nyirokcsomó áttétekkel (N3), és távoli áttéttel (M1).

A betegnek az onkológiai bizottság (onkoteam), vagyis a többféle (pl. sugárterápiás, sebész, onkológus…) szakember részvételével működő bizottság platina-vepesid kombinált, kétfajta gyógyszerből álló citosztatikus kezelést javasolt.

Látászavar (a látótér egy részének időnkénti kiesése) miatt sürgősséggel történt koponya CT (Computer Tomográfiás röntgen vizsgálat). A CDDP a cisplatinum (köznapi nevén „platina”, kémiai nevén cis-diamminedichloroplatinum(II) ), a VP a Vepesid (kémiai nevén etoposid) rövidítése. A gastrointestinalis mellékhatások a gyomor-bélrendszeri mellékhatások.

Kérdésére, hogy mire számíthatnak, azt mondhatjuk, hogy ez egy előrehaladott tüdőrákos betegség, amelyet műtétileg nem lehet eltávolítani. Az alkalmazott kombinált kemoterápiás kezelés célja a betegség lassítása, átmeneti visszaszorítása, az állapotrosszabbodás elodázása – az, hogy ez mennyi időre lehetséges, nagyon rövid időre vagy némileg hosszabbra, minden betegnél változó.

Tekintettel a levelében említett jelentős fogyásra, természetesen kaphat édesanyja receptre felírható gyógytápszereket, ezt említheti onkológusának, illetve ha ezek a készítmények beválnak, az onkológus javaslatára a háziorvos is rendelheti. (A betegek egy része ezeket a tápszereket nem issza szívesen, mert édesek, hiszen kalóriát kell pótolni, de érdemes többféle ízesítést kipróbálni, és hűtve fogyasztani (mint valamilyen pudingot, vagy ivójoghurtot).

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Daganatos tünetegyüttes: paraneopláziás szindróma
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
A kemoterápiás kezelés mellékhatásai
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Célzott biológiai terápiák tüdőrákban
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?
Veszélyesek lehetnek a csodaszerek

Korábbi kérdések és válaszok a tüdőrákról:
Áttétes tüdőrák, hasmenés 35 évesen
Tüdőrák esélyek sugárkezelés nélkül, dohányosként
Kissejtes tüdőrák: meggyógyulhat?
Kissejtes tüdőrák kilátásai
Tüdőrák kilátásai
Tüdőrák, rosszabbodó állapot
Tüdődaganat kálváriája
Tüdőtumor, 20 áttét az agyban
Agyi áttétes tüdőrák
Agyi áttétes tüdődaganat
Tüdőrák, agyi és más áttétek
Tüdődaganat, fájdalomcsillapítás
Tüdőrák: miért csak egy nap a kemoterápia?
Tüdőrák, agyi áttét, sugárkezelés
Tüdőrák, agyi áttét, morfium, haláleset
Tüdőrák: sugár, valós kilátások
Áttétes tüdőrák, 59 éves férfi
Tüdőrák kombinált kezelése
Tüdőrák: kemoterápia 55 kilós férfinál?
Tüdőrák gyógyszere
Kissejtes tüdőrák terápiája
Áttétek, fogyás és fájdalmak
Tüdőrák, hörgőáttét, fulladás
Áttétes tüdőrák, fulladás
Tüdőrák és depresszió
Jó nekünk, ha a daganat szétesik?
Kiújult tüdőrák, véres köpet 
Véres köpet és dohányzás
Tüdőrák, hatástalan terápia
Nem műthető kissejtes tüdőrák?
Műthetetlen tüdőrák, útkeresés?
Műthetetlen 2 cm-es tüdőrák?
Kissejtes tüdődaganat
Kissejtes tüdőrák végstádium
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Tüdőrák végstádium
Otthon meghalni
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kérdések a kiegészítő kezelésekről

Top