Agyban áttétes tüdőrák

A véleményüket szeretném kérni: 2 hete az egyik hölgy ismerősünket agydaganattal műtötték (50 éves, jó fizikai állapotú, de korábban depresszióval és pánikbetegséggel kezelték és kezelik is), majd a szövettan kimutatta, hogy áttétes rosszindulatú daganat, ami a tüdőből ered.

A szövettani eredmény ezt írta:
Művi károsodást szenvedett, kiterjedten necroticus daganatszövet. A jobban megítélhető területeken a tumoros folyamatra solid diffus terjedési mód jellemző, a magpolymorphia igen kifejezett, a cytoplasma helyenként vacuolisalt, ill. helyenként nagyobb perinuclearis vacuolumok is megjelentek, mely sejtekben a magok kissé excentrikus jellegűek. A mitoticus aktivitás igen kifejezett, nagy látóterenként 7-8 mitosis is jelen van. Immunhisztokémiai vizsgálattal jellegzetes CK-7 ill. CK-20 pozitivitást nem kaptunk, ugyanakkor nuclearis TTF-1 reakció megjelenik. Negatív az oestrogen receptor is.

Diagnózis: Carcinoma solidum anaplasticum metastaticum celebri. A TTF-1 reakció alaőján a primer folyamat pulmonális lehet. BNO: C7930 – az agy és az agyburkok másodlagos rosszindulatú daganata.

Az agyműtét és a szövettani eredmény után tüdő CT-re küldték, amelynek ez lett az eredménye:
jobb oldalon az S’ csúcsi részében paramediastinalisan és paravertebralisan nagy kiterjedésű 59×62 mm legnagyobb haránt átmérőjű és 55 mm hosszanti kiterjedésű karéjozott kontúrú lágyrészdensitású elváltozás látható, mely a kontrasztanyagot immunogén halmozza. A mediastinalis pleurát beszűri és bedomborítja, a trachea mögé enyhén beboltosul. Direkt csontérintettségre utaló jel nem látható.

A felső mediastinumban jobb oldalon pretracehalisan 9 mm-es, a középső mediastinumban retrocavalisan egy-egy 10 mm-es, valamint a jobb főhörgő elülső felszíne mentén 13×19 mm átmérőjű megnagyobbodott nyirokcsomó látható. Jobb oldalon a 4. 5. szegmentum határán 5 mm-es subpleuralis nodulus figyelhető meg.

Pleuralis folyadékgyülem nem látható. Normál tág aorta. A pajzsmirigy mérsékelten megnagyobbodott. A mellékvesék szabályos megjelenésűek.

Vélemény:
– tu. pulm. lobi. sup. ld. (mal. karakterű)
– susp. met. pulm. lobi. med. ld.
– metastasis lymphoglanduale mediastini et peribronchiale ld.

Ezután az onkológiai bizottság a következőt javasolta:
– WBRT
– pulmonológiai kivizsgálás.

A következő lépés egy jó tüdőgyógyász „felkutatása” lesz, de az lenne a kérdésem, hogy a fentiek tudatában Önök szerint mennyire súlyos a helyzet?

A levelében leírtak alapján azért van szükség tüdőgyógyászati (pulmonológiai) kivizsgálásra, mert – bár a mellkasi CT eléggé típusosan rosszindulatú tüdőfolyamatot mutat – ennek szövettani igazolása még nem történt meg. Az agyból eltávolított áttét szövettani vizsgálata alapján az elsődleges (primer) folyamat, ami az agyi áttétet adta, a tüdő lehet.

A CT azt írja, hogy a jobb felső tüdőlebenyben (pulm. lobi sup. ld) leírt képlet malignus, vagyis rosszindulatú jellegzetességet mutat. Emellett leírnak nyirokcsomó megnagyobbodásokat, illetve a jobb oldali tüdőlebenyben áttét (met = metasztázis) gyanúját is felvetik, valamint a gátorüregben (mediastinumban), illetve a hörgők körül (peribronchiálisan) megnagyobbodott nyirokcsomókat is leírnak, amelyek szintén lehetnek áttétesek.

Az onkológiai bizottság javaslatában a WBRT jelentése whole brain radiotherapy, vagyis teljes koponya besugárzás. Erre azért van szükség, mert nem lehet kizárni, hogy az eltávolított agyi áttét mellett egyéb, kicsiny, akár CT-vel sem látható áttétek is legyenek jelen az agyban, s ezek kifejlődését, növekedését képes lehet gátolni, késleltetni vagy legalább lassítani az agyra adott sugárkezelés.

Szerencsére jelenleg a levele alapján az agyi áttétet el lehetett műtéttel távolítani, de egy daganatos betegségben az agyi áttét megjelenése sajnos legtöbbször súlyos helyzetet jelent, esetleges további agyi áttétek megjelenésének kockázata miatt. A tüdőráknál sajnos gyakori, mint ahogy az ismerősüknél is történt, hogy az idegrendszeri tünetek kialakulása miatt hamarabb fény derül az agyi áttétekre, mint az elsődleges daganatra, amely így már kiterjedté válik, mire megkezdődhet a kezelése.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
A kemoterápiás kezelés mellékhatásai
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Célzott biológiai terápiák tüdőrákban

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Nagysejtes tüdőrák, agyi áttétek
Tüdőtumor, 20 áttét az agyban
Agyi áttétes tüdőrák
Agyi áttétes tüdődaganat
Tüdőrák, agyi és más áttétek
Tüdődaganat, fájdalomcsillapítás
Tüdőrák: miért csak egy nap a kemoterápia?
Tüdőrák, agyi áttét, sugárkezelés
Tüdőrák, agyi áttét, morfium, haláleset
Tüdőrák: sugár, valós kilátások
Áttétes tüdőrák, 59 éves férfi
Tüdőrák kombinált kezelése
Tüdőrák: kemoterápia 55 kilós férfinál?
Tüdőrák gyógyszere
Kissejtes tüdőrák terápiája
Áttétek, fogyás és fájdalmak
Tüdőrák, hörgőáttét, fulladás
Áttétes tüdőrák, fulladás
Tüdőrák és depresszió
Jó nekünk, ha a daganat szétesik?
Kiújult tüdőrák, véres köpet 
Véres köpet és dohányzás
Tüdőrák, hatástalan terápia
Nem műthető kissejtes tüdőrák?
Műthetetlen tüdőrák, útkeresés?
Műthetetlen 2 cm-es tüdőrák?
Kissejtes tüdődaganat
Kissejtes tüdőrák végstádium
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Tüdőrák végstádium
Otthon meghalni
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kérdések a kiegészítő kezelésekről

Top