Áttétek, fogyás és fájdalmak (jelige: ibrab)

Apósom nagyon későn, talán az utolsó stádiumban ment orvoshoz. Mindkét vese, tüdőben szétszóródott kissejtes, nyaki nyirokcsomóban, tulajdonképpen mindenhol van már daganat. Nem kezelik, mert már nincs mit. Ezt csak kikövetkeztettem, mert anyósom nem közöl semmit velünk. A kórházból hazaengedték. Urológián, tüdőkórházban is azt mondták, nem tudnak segíteni. Nagyon le van gyengülve. Kérdésem, hogy mennyi ideje lehet hátra és milyen fájdalmai lehetnek? Hogyan enyhíthetjük a fájdalmat? Nem fogadta meg a tanácsunkat és nagyon későn ment orvoshoz, tulajdonképpen már akkor, amikor már alig tudott lábra állni a gyengeségtől.

Levele alapján apósánál több szerve áttétet adó rosszindulatú daganat áll fenn, de ez alapján az információ alapján nem lehet megmondani, hogy mennyi ideje van hátra, milyen fájdalmai lehetnek: a fájdalom mindig szubjektív, ezért annak megfelelő mértékű csillapításában elengedhetetlen a beteg együttműködése. A fájdalom csillapítására sokféle, különböző erősségű és adagolási módú (tabletta, kúp, csepp, injekció, tapasz) fájdalomcsillapító áll rendelkezésre, amelyeket a beteg fájdalmai szerint állítanak be. A fájdalom fokozódása esetén ezeknek a dózisa emelhető, szükség esetén akár pár naponta is. A gyógyszerek beállításában a háziorvos, szükség esetén szakorvos segíthet, nehezen kezelhető fájdalmak esetén pedig a fájdalomambulanciákon kaphat szakszerű ellátást a beteg. A fájdalomcsillapításról részletesen olvashat kapcsolódó cikkeinkben.

A kóros fogyás ellensúlyozására rendelkezésre állnak gyógytápszerek, amelyeket többnyire onkológus szakorvos szokott rendelni, javasolni, s javaslata alapján a háziorvos is felírhatja receptre.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Fájdalomcsillapítás
Rák: miért kell, hogy fájjon?
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőrák, hörgőáttét, fulladás
Áttétes tüdőrák, fulladás
Tüdőrák és depresszió
Jó nekünk, ha a daganat szétesik?
Kiújult tüdőrák, véres köpet 
Véres köpet és dohányzás
Tüdőrák, hatástalan terápia
Nem műthető kissejtes tüdőrák?
Műthetetlen tüdőrák, útkeresés?
Műthetetlen 2 cm-es tüdőrák?
Kissejtes tüdődaganat
Kissejtes tüdőrák végstádium
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Tüdőrák végstádium
Otthon meghalni
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kérdések a kiegészítő kezelésekről

Top