Áttétes hörgőrák, tumoros láz (jelige: Apu)

Apukámnak hörgőből kiinduló, csontba, nyirokcsomóba és bőr alá is áttétet adó adenocarcinómát diagnosztizáltak 4 hete. Az állapota sajnos rohamosan romlik, ez idő alatt a csípőcsontban két 7 cm körüli áttét képződött. Kb. két hete folyamatosan hőemelkedése van, most szedi a harmadik fajta antibiotikumot, jelenleg szteroidot is kap. Miután erre a terápiára nem reagál, ezért ez sajnos igencsak tumoros láz. A hőemelkedés miatt nem kezdik el a kemoterápiát. Tudom, hogy már csak a csoda segíthetne, de mégis bízok benne, hogy a kemoterápiával meghosszabbítható a velünk töltött idő.

Kérdésem az lenne, hogy megszakítható-e ez az ördögi kör, hiszen ha nem kap kemoterápiát, akkor csak nő, szóródik a tumor, és még magasabb lesz a hőmérséklete, ami miatt megint csak nem kaphat kemót, ami az egyetlen, ami lassíthatná a folyamatot.

A kezelőorvos tudja a beteg állapota, laborértékei, egyéb vizsgálati eredményei ismeretében eldönteni, megkezdhető-e a kemoterápia, vagy a daganatgátló kezelés nagyobb terhet jelentene a betegnek, mint amilyen eredmény várható tőle. Utóbbi esetben inkább a tüneti kezelések alkalmazását javasolják, amelynek része lehet a megfelelő fájdalomcsillapítás, a fájdalmas csontterületek sugárkezelése, a további csontleépülést lassító biszfoszfonát készítmények alkalmazása, a beteg tüneteit mérséklő lázcsillapítók, illetve steroidok adagolása. A kezelési lehetőségeket és a kilátásokat az onkológussal tudják megbeszélni (amennyiben édesapja feljogosította kezelőorvosát, hogy a családot, vagy egyes tagjait tájékoztassa a betegségéről).

Természetes vágya, hogy meghosszabbíthassa az együtt töltött időt, ám az sajnos mindenkinél véges. Ezért érzelmileg mind a betegnek, mind a körülötte lévő családtagoknak fontos az utolsó időszak, hogy a beteg – esetleges türelmetlensége, félelmei közepette is – érezhesse azt, szerető, megértő, támogató légkör veszi körül. Ha a végstádiumban a gyógyszerek már nem hatnak, a tüneti kezelésekre való ügyelés mellett ez a legfontosabb, amit a családtagok megtehetnek.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Fájdalomcsillapítás
Rák: miért kell, hogy fájjon?
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőrák: kemoterápia 55 kilós férfinál?
Áttétek, fogyás és fájdalmak
Tüdőrák, hörgőáttét, fulladás
Áttétes tüdőrák, fulladás
Tüdőrák és depresszió
Jó nekünk, ha a daganat szétesik?
Kiújult tüdőrák, véres köpet 
Véres köpet és dohányzás
Tüdőrák, hatástalan terápia
Nem műthető kissejtes tüdőrák?
Műthetetlen tüdőrák, útkeresés?
Műthetetlen 2 cm-es tüdőrák?
Kissejtes tüdődaganat
Kissejtes tüdőrák végstádium
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Tüdőrák végstádium
Otthon meghalni
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kérdések a kiegészítő kezelésekről

Top