Áttétes mellrák kezelése (jelige: Petra)

2006-ban mellrákot diagnosztizáltak nálam, többszörös mellüregi mirigy, tüdő és csontáttétekkel. Egy baleset folytán ugyanakkor kompressziós gerinctörésem is keletkezett. Kemoterápiát kaptam, de ezután a korábban felvetett műtétet és később a sugárkezelést nem végezték el. Általános állapotom jó, egyedül a gerincfájdalmaim nehezítik mindennapjaimat. Csontjaimra infúziós kezelést kapok (Bondronat) és hormonterápiát (Anastrozol). Lehet még biológiai, illetve immunterápiát alkalmazni?

Leveléből számos tényező nem derül ki: sem a korábban alkalmazott kemoterápiás kezelés típusa, sem a daganatos folyamat esetleges HER2 pozitivitása vagy negativitása, sem a hormon receptorok pozitivitása/negativitása, s az sem, hogy pontosan mire gondol, amikor biológiai, illetve immunkezelést vet fel?

Feltételezzük, hogy az úgynevezett célzott terápiákra (target terápiákra), amelyeket szoktak néha biológiai válaszmódosító kezelésként is emlegetni. Azt, hogy ilyenben részesülhet-e, részben a daganat szöveti jellemzői, részben a korábban alkalmazott kezelések (gyógyszerek) döntik el, ezt pontosabban az Önt kezelő onkológussal beszélheti meg. Mivel a fent felsorolt tényezők alapjaiban befolyásolják a további lehetséges kezeléseket, ám ezekről jelenleg nincs információnk, érdemi választ nem adhatunk Önnek.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Csontáttétek a daganatos betegségben
Csontfájdalmak sajátos kezelése
Részletes információk a fájdalomcsillapításról
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Sugárterápia a tumorok ellen
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mellrák áttétei csontban, tüdőben
Csontáttétes mellrák
Mellrák, csontáttét gyanú
Csontáttét és izotópos fájdalomcsillapítás
Nagy csontfájdalom
Áttétes mellrák gyógyszere
HER2 mellrák esélyei
Mellrák: kemón élni, nem remélni?
Újrakezdeni a hormonkezelést?
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top