Áttétes nyelvgyökrák kezelése (jelige: nyty83)

Apukám 55 éves. Januárban egy erős megfázás után észrevett a nyaka jobb oldalán egy duzzanatot, ami idővel hol nagyobb volt, hol kisebb. Nem fájt neki, semmilyen gondot nem okozott, így bármennyire erősködtünk, nem ment vele orvoshoz. Májusban a nyelve jobb oldalán vett észre sárga foltokat, amivel már orvoshoz fordult.

Fül-orr gégészetre befektették biopsziára és azt mondták, hogy valószínű rosszindulatú daganat a nyelvén. Meg se akarták várni az eredményt, műteni akarták. Laboreredményei jók a mai napig. Ez a Siófoki Kórházban történt, de Kaposvárról jött egy főorvos asszony, aki nem engedte a műtétet, hanem megkérte, menjen Kaposvárra, hogy ott is megvizsgálhassák.

Ott azt mondták neki, hogy még műthető állapotban van. Sürgősen elküldték CT-re, amire 2 hetet kellett várni + 1 hét az eredmény, közben altatóorvosnál volt, aki mindent rendben talált. A biopsziavétel és a siófoki elmaradt műtét után 1 hónappal közölték vele, hogy már nem műthető, mert már a bal oldalon is érintett 1 nyirokcsomó, a jobb oldalon 2, és a nyelvén terjeszkedik a daganat a nyelvgyök felé.

A biopszia eredménye annyi, hogy a minta minden sejtje laphámrákot mutat, de egyéb nem mutatható ki a mintából. Most ott tart, hogy a kaposvári főorvos asszony elküldte Kaposvárra onkológushoz indukciós kemo-ra és kemoradios kezelésre. Holnapra van időpont, de nem a kezelés elkezdésére, csak megbeszélni a továbbiakat.

1,5 hónap alatt semmit nem csináltak vele! Most már fáj a nyelés, este már abszolút nem tud enni, fáj a füle, a nyaka.

Kérdésem az lenne, hogy mi várható ettől az indukciós kemó-tól? Várható, hogy jobb lesz az állapota? Azt sem értem, miért Kaposvárra kell eljárni onkológiára, amikor itt is van Siófokon. Ha januárban a nyakán az már nyirokcsomóáttét volt, akkor mikor kezdődhetett ez az egész? És miért csak májusban jelentkezett a nyelvén valami? A CT a tüdő 10. segmentumában is mutat valamit, ami 32 mm, de a háziorvos azt mondta neki, hogy nincs távoli áttét.

Lehet tudni ennyiből, hogy mik az esélyei? Mennyire szokott használni ilyen esetekben az ilyen terápia?

Az onkológiai betegek komplex, több fajta kezelést igényelnek, s ezek a kezelések elsősorban az úgynevezett onkológiai centrumokban állnak rendelkezésre. Egy tervezett onkológiai beavatkozás eldöntése előtt nagyon fontos a betegség stádiumának pontos megállapítása, ezért is volt szükség édesapjánál pl. a CT vizsgálatra. A nagyobb sebészeti beavatkozásokra is jobb, ha olyan helyen kerül sor, ahol jelentős tapasztalat áll rendelkezésre daganatok sebészetével kapcsolatban.

A bal oldali nyirokcsomó áttét lehet, hogy kisebb méretben, de már valószínűleg fennállt a biopszia idején is, tehát az áttétes nyirokcsomók és/vagy a nyelven lévő daganat eltávolítása vélhetően nem eredményezte volna a beteg teljes gyógyulását. A nyelven lévő daganat is lehet, hogy kicsiny, akár gombostűfejnyi méretben már jelen volt januárban, illetve korábban, de a nyirokcsomó áttéteket a nyakán, látható helyen hamarabb észrevette az édesapja.

Mivel a betegség a szervezetben nemcsak egy területet (régiót) érint, ezért is javasolnak kemoterápiát, amelytől a daganatos folyamatok megkisebbítését remélik. Azt, hogy a tüdőben lévő képlet mi lehet, onkológussal kellene megbeszélni, illetve az onkológiai leleteken, zárójelentésen találhatnak ezzel kapcsolatos véleményezést.

A fájdalma miatt a beteg megfelelő fájdalomcsillapításának beállítása, annak a szükségleteknek megfelelő, akár rendszeres felülvizsgálata és módosítása is fontos, amiben részben a háziorvos, részben az onkológus (de bármely más orvos is) segíthet és kell is, hogy segítsen. Emellett nagyon fontos, hogy be lehessen vinni a megfelelő kalóriamennyiséget, hogy elkerüljék a legyengülést, ebben is kérhetnek segítséget az orvostól.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Szájüregi daganatok
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganat a szájban: a halogatás végzetes lehet
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ
Patológusok a gyógyításban: film a vizsgálatokról
Ápolási tapasztalatok: a betegek és a sugárkezelés
Sugárkezelés: házi és kórházi praktikák
Sugárkezelés: felkészülni testben és lélekben
Sugárterápia: tumorpusztítás és tüneti kezelések

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Besugárzásos kezelés áttétes nyelvrákban?
Nyelv szélének rosszindulatú daganata 22 évesen
Nyelvrák és dohányzás 21 évesen
Nyelvtumor, megnagyobbodott nyirokcsomó
Nyelvdaganat: csak műteni lehet?
Fájdalmatlan csomó a nyelvben: ugye nem nyelvrák?
Nyelvrák szövettani eredménye, sugárkezelés
Nyelvrák, érbetörés, megszakított sugárkezelés
Nyelvgyökrák kifakadt áttét
Nyelvgyökrák, majd tüdőrák
Nyelvgyökrák: végleges nyelvduzzanat?
Fej-nyaki daganat biológiai terápiája
Fej-nyaki tumor: van-e esély a gyógyulásra?

Nyelvgyökérrák kiújulás – 2.

Nyelvgyökérrák, tumor kiújulása
Nyelvgyökrák, sűrű nyálképződés
Mikor tekinthető egy nyelvgyökrák gyógyultnak?
Nyelvgyökrák kezelése és esélyei
Nyelvgyökrák: műtét helyett más protokoll
A szájüreg állapotfelmérése
Afták, herpesz és szájrák
Csomó a nyelv alatt
Belső szemölcs a szájban

Szájrák és tüdőrák tünetek?

Áttétes szájüregi rák?
Szájüregi rák, bajok az evéssel
Ínyvérzés, gyengeség
Bölcsességfog és szájrák
Alapos szájüregi szűrés
Nyelvgyökrák fájdalmai
Fekélyes nyelv fájdalma
Duzzanat a nyelvben
Nyelvgyökrák, nyílt seb
Nyelvgyökrák szesszel, cigivel
Nyelvgyökrák
Kezelések és alkohol

Top