Áttétes tüdőrák, 59 éves férfi

A férjem 07. 06-án készült CT eredménye. A jobb oldali centralis elhelyezkedésű tüdőtumor eltávolításra került. A paravertebralisan elhelyezkedő térszűkítő folyamat azonban igen erős progressiot mutat: legnagyobb átmérője 120×103 mm-es, ventral felé éles kontúrral határolódik a mellüregbe, eléri a hilus dorsalis szélét. Itt keskeny sávval beterjed a hátsó mediastumba. Dorsal felé involvalva a 9. és 10., illetve 11. bordák mellkasfal lágyrészeit, elérve a subcutan zsírszövetet. A mellüregen kívüli része caudal felé a XI. borda hátsó íve magasságáig követhető. Bár medial felé eléri, illetve meghaladja a 10. borda processus transversusát és azt dorsal felől érinti, a csigolya nem involvalt. A mediastumban kórosan megnagyobbodott nyirokcsomó nem látszik.

Vélemény:
Status post op. tu. pulm. l. d.
Met. in regio cossarum l.d. IX_XI.
Progressio

Szeretném megtudni, hogy mit jelent magyarul ez a CT eredmény, hol helyezkedik el a daganat, merre terjed, s mik a kilátásaink? Augusztus 18-ra előjegyezték Pemetrexed kezelésre.

Paravertebrálisan, tehát a gerinc mellett van a 12×10 cm-es daganat, amely jelentős növekedést (progressziót) mutat a korábbi felvételekhez képest. A has irányában (ventrál felé) élesen elhatárolódik a mellüregtől, eléri a tüdőkapu területének hátsó (dorsalis) részét, illetve beterjed a gátorüregbe (mediasztinumba). Ez a két tüdő közötti azon terület a mellkasüregben, ahol a légcső, a nyelőcső, a szív, a nagy erek, az idegtörzsek, a nyirokcsomók helyezkednek el. A rákos folyamat ráterjed a 9-es, 10-es és 11-es bordák (ezek az alsó bordák) területére, illetve a bordák között elhelyezkedő izomra, hártyákra (lágyrészekre), illetve eléri a testet kívülről borító bőr alatti zsírszövetet (emiatt esetleg tapintható is). A gerinccsigolyákat még nem éri el a daganat.

A véleményben azt írják le, hogy jobb oldali tüdőtumor (tumor pulmonum lateris dextri) műtéte utáni állapot (status post operationem), a IX-XI-es bordák közötti területen áttéttel. A folyamatot a korábbiak alapján romlónak (progrediálónak) véleményezik, ezért javasolnak az orvosok kezelést.

A levelében leírt készítmény egy úgynevezett célzott terápiás szer, amely bizonyos szövettani típusú, helyileg előrehaladott vagy áttétes tüdőrákban alkalmazható, kemoterápiával kombináltan, ritkábban önmagában adva (monoterápiában).

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Fájdalomcsillapítás
Rák: miért kell, hogy fájjon?
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
A kemoterápiás kezelés mellékhatásai
Rettegett hányinger: hogyan kerülhetjük el?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőrák kombinált kezelése
Tüdőrák: kemoterápia 55 kilós férfinál?
Tüdőrák gyógyszere
Kissejtes tüdőrák terápiája
Áttétek, fogyás és fájdalmak
Tüdőrák, hörgőáttét, fulladás
Áttétes tüdőrák, fulladás
Tüdőrák és depresszió
Jó nekünk, ha a daganat szétesik?
Kiújult tüdőrák, véres köpet 
Véres köpet és dohányzás
Tüdőrák, hatástalan terápia
Nem műthető kissejtes tüdőrák?
Műthetetlen tüdőrák, útkeresés?
Műthetetlen 2 cm-es tüdőrák?
Kissejtes tüdődaganat
Kissejtes tüdőrák végstádium
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Tüdőrák végstádium
Otthon meghalni
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kérdések a kiegészítő kezelésekről

Top