Áttétes tüdőrák: légszomj, víz a tüdőben

Egy hónappal ezelőtt diagnosztizálták anyósom élettársánál az áttétes tüdőrákot. Megkaptuk a CT eredményt, ami ezt igazolta, és hogy víz van a tüdejében, de az nem olyan vészes, viszont a szíve körül is, amivel orvoshoz kell menni. Bementünk a kútvölgyi kórházba, ahol lecsapolták ezt a vizet. Azt mondták, hogy valószínű betört a daganat a szívburokba és ez a víz vissza fog jönni. Kemoterápiával talán később.

Pár nap múlva megyünk vissza a tüdőgondozóba és majd ott kezdik meg a kemoterápiát. Félek tőle, mert sok embertől azt hallom, hogy legyengít, más pedig azt mondja, hogy semmi baja nem volt tőle. Már most nagyon le van gyengülve, ha ideges vagy egy kicsit mozognia kell, rohamok jönnek rá. Kapkodja a levegőt, de olyan, mintha hozzá nem jutna el, fuldoklik és közben nem tudja tartani a vizeletét.

A tüdőgyógyászaton azt mondták, hogy nagyon nagy a baj, de ezt mi is érezzük. Milyen tünetekre kell még számítanunk? És tudom, hogy rossz kérdés, de valóban a végső stádiumban van?

A légszomjnak jelen esetben összetett oka lehet, részben a tüdőrák, amely nehezíti a tüdőben a légzést. Az is elképzelhető, hogy a tüdőben nem egy, hanem több rákos góc van, mert a tüdőrák gyakran ad áttétet mind az azonos, mind az ellenoldali tüdőlebenybe is. A tüdő mellhártyái közötti folyadék is csökkenti a tüdő légtartalmát, vagyis a légzésre alkalmas tüdőfelületet, bár általában, ha ez kevés, önmagában valóban nem szokott ilyen erős fulladásos panaszokat okozni.

Komoly légszomjat okozhat a szívburokban lévő folyadék is, amely gátolja a szív összehúzódását, vagyis a szívnek a keringési rendszerben betöltött pumpa funkcióját, amelynek az a következménye, hogy hiába erőlködik a szív, nem tud elég oxigénnel dúsított vért pumpálni a testbe, s ez is jelentős légszomjat okozhat.

Mivel áttétes, több szervet érintő folyamatról van szó, a kemoterápia adhat esélyt arra, hogy a gyorsan növekvő ráksejtek egy részét el lehessen pusztítani, s így javítani a beteg állapotát legalább egy időre. Ugyanakkor amennyiben jelenleg is gyenge, elesett általános állapotú betegről van szó, az korlátozhatja a kemoterápiás kezelések alkalmazhatóságát – ezt a kezelést adó onkológus tudja mérlegelni.

Ezek miatt a fulladásos rosszullétek miatt a beteg a kórházban vagy otthonában oxigénre (palackból adagolva) szorulhat, akár rendszeresen is. Azt, hogy a továbbiakban még milyen tünetek jöhetnek, nem lehet általánosságban, előre bizonyosan megjósolni, a konkrét állapot és leletek pontos ismeretében erről is érdemes a beteget ismerő kezelőorvost megkérdezni.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Sugárkezelés: felkészülni testben és lélekben
Sugárterápia: tumorpusztítás és tüneti kezelések
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőrák: sugár, valós kilátások
Áttétes tüdőrák, 59 éves férfi
Tüdőrák kombinált kezelése
Tüdőrák: kemoterápia 55 kilós férfinál?
Tüdőrák gyógyszere
Kissejtes tüdőrák terápiája
Áttétek, fogyás és fájdalmak
Tüdőrák, hörgőáttét, fulladás
Áttétes tüdőrák, fulladás
Tüdőrák és depresszió
Jó nekünk, ha a daganat szétesik?
Kiújult tüdőrák, véres köpet 
Véres köpet és dohányzás
Tüdőrák, hatástalan terápia
Nem műthető kissejtes tüdőrák?
Műthetetlen tüdőrák, útkeresés?
Műthetetlen 2 cm-es tüdőrák?
Kissejtes tüdődaganat
Kissejtes tüdőrák végstádium
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Tüdőrák végstádium
Otthon meghalni
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kérdések a kiegészítő kezelésekről

Top