Áttétes tüdőrák – miért nem műthető?

Édesapámnál sajnos kiderült, hogy a márciusban felfedezett tüdőrák áttétet adott a gerincbe. Az MR szerint: „Metasztázisra utaló infiltratív laesiók a Th1 csigolya corpusának hátsó ívén, baloldalt, valamint az L2, L3, L4 és L5 csigolyák corpusában. A j.o. sacroiliacális ízület területén és a j.o. csípőlapát területén a gócok egy nagyobb terület beszűrődési tendenciájának irányában mutatnak. Patológiás törés sehol sem észlelhető.”

A fej MR vizsgálata lehetséges agyi érintettséget is leírt, de ez nem erősíthető meg:
„A kontrasztanyag beadását követően egy kerek góc rajzolódott ki a medulla oblongata bal alsó kvadránsában, mely igen gyanús metasztázis szempontjából.”

A tüdőben a CT szerint műthető a primer daganat, T2 elvileg. Egy hónapra az első CT után készült egy kontroll CT (semmilyen kezelést nem kapott ez idő alatt) és semmilyen progresszió nem volt kimutatható, a primer tumor nem jelent meg a baloldali tüdőben (sem), a jobboldali primer tumor mérete nem változott egy millimétert sem.

A kérdésem az lenne, hogy miért nincs értelme megműteni a primer tumort, amikor még műthető? Értem én, hogy jelen van már távoli áttét formájában máshol, de tudtommal a csont-metasztázis nem veszélyezteti közvetlen az életet, ellenben a tüdőben lévő primer daganat idővel növekedni fog és az viszont már életveszélyes következményekkel jár. Nem lenne több esélye, ha megszabadulna a primer daganattól, és akkor folytatnák a kemoterápiát, sugarat, így megpróbálni megakadályozni az újabb áttét kialakulását, de már a primer tumor jelenléte nélkül?

Mivel deréktájt komoly fájdalmai vannak, lenne még egy kérdésem: az izotópterápiás béta sugár kezelés nagyon biztatónak tűnik, próbálnám elérni, hogy alkalmazzák édesapámnál, amivel reményeink szerint nagyban csökkenthetőek lennének a fájdalmai hosszabb időre is. Ez alkalmazható kemoterápia mellett? Mit javasolnak, érdemes lenne elvégeztetni ezt a kezelést? Elvileg minimális lehetséges mellékhatások mellett komolyan csökkentheti a fájdalmakat.

Általánosságban, ha a szervezetben nemcsak a primer (elsődleges) daganat látható, hanem annak távoli áttéte(i) is, azt jelenti, hogy a daganat már szóródott állapotban van és az elsődleges daganat eltávolításával nem lehet meggyógyítani a beteget/betegséget, ugyanakkor a műtéti beavatkozással járó műtéti szövődmények megterhelőek lehetnek. Ha a daganat már ott van a szervezet számos pontján, tehát a csontokban, s potenciálisan az agyban is, akkor az ezekre a helyekre vezető „útvonalak” (érrendszer, nyirokrendszer, idegpályák) sem daganatmentesek. Tehát a szervezetben jelenlévő sok daganatos góc közül egynek – legyen az elsődleges vagy másodlagos – a műtéti eltávolítása rendszerint sajnos nem módosít az életkilátásokon. (Egy-egy daganatos góc eltávolítására esetleg még tüneti kezelés céljából kerülhet sor.)

Az áttétes tüdődaganatok esetében sok esetben az agyi áttét megjelenése a legsúlyosabb probléma: a koponyában ugyanis nincs helye a daganatnak, ezért a legkisebb méretváltozás is nagyon súlyos tüneteket válthat ki – attól függően, hogy melyik agyterületet érinti.

A műtétekre vonatkozó, általánosan alkalmazott szabály alól van néhány kivétel, amikor az elsődleges daganat eltávolítása mellett megoldható vagy tervezik az áttét eltávolítását is (metasztazektómia) – ilyen lehet például vastagbél és végbélrákok májáttéte, ha az áttét/áttétek nem túl nagyok, illetve csak néhány látható, elhelyezkedésük, valamint a máj állapota, illetve a beteg általános állapota is lehetővé teszi az áttét műtéti eltávolítását. Ilyen helyzetben is azonban a cél a „daganatmentesre operált” állapot elérése – ez pedig a levelében leírt adatok alapján édesapja helyzetében nem lehetséges.

Az a kijelentés, hogy a csontáttét nem veszélyes az életre, nem minden helyzetben állja meg a helyét. Ugyan valóban vannak lassabban növekvő, terjedő daganatok, ahol gyakran sok évet élhet a beteg csontáttéttel (például emlőrák, prosztatarák), s esetleg a betegség más szervekben nem is aktív. Ugyanakkor a csontáttétek miatt a csontok törhetnek, s ez is okozhat jelentős életminőség csökkenéssel járó állapotokat (működészavart, bénulásokat), ami bizonyos helyzetekben akár a betegség vezető, s a beteg számára leginkább kínzó tünetévé válhat.

A csontáttétek okozta fájdalmat általánosságban csökkenti a sugárkezelés, ennek több fajtáját is lehet alkalmazni ilyen céllal, sugárterápiás konzíliumot követően. Bizonyos csontáttétek esetén a csontátépülést, illetve a „csontrendszeri eseményeket” (töréseket, gerincvelő összenyomódását stb.) késleltető kezelésre is van lehetőség, biszfoszfonát gyógyszerosztályba tartozó készítményeket lehet használni ilyen céllal. Ilyen kezelés mellett is szoktak csökkeni a csontáttétek okozta csontfájdalmak. Természetesen a csontfájdalmak miatt a megfelelő erősségű fájdalomcsillapítók adása is nagyon fontos jelen helyzetben.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:

Tüdőrák
Metasztázisok az agyban: a koponyában nincs helye a tumornak
Csontáttétek
Tüdőáttét: az egyik leggyakoribb metasztázis kezelése
Mire jó a tüdőszűrés?
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Célzott biológiai terápiák tüdőrákban
Kemoterápia: a kezelések ütemezése is befolyásolja az eredményeket
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Sok áttétes tüdőrák
Tüdőtumor, mellkasi nyirokcsomó áttétek, CT lelet
Tüdőrák: tudatzavar, agyi áttét?
Agyi áttétes tüdőrák alternatív kezelése
Adenocarcinóma: agyi áttétes tüdőrák
Tüdőrák agyi áttéttel
Tüdőrák agyi és gerinc áttét

Tüdőrák, tüdőtágulás: miért nem műtik meg?
Tüdőrák: miért nem kezelik?
Vajdasági tüdőrák kezelése
Tüdőrák kilátásai
Laphámsejtes tüdőrák
Édesanyám tüdőrákos, mire számíthatunk?
Tüdődaganat, fájdalomcsillapítás
Tüdőrák: miért csak egy nap a kemoterápia?
Tüdőrák, agyi áttét, sugárkezelés
Tüdőrák, agyi áttét, morfium, haláleset
Tüdőrák: sugár, valós kilátások
Áttétes tüdőrák, 59 éves férfi
Tüdőrák kombinált kezelése
Tüdőrák: kemoterápia 55 kilós férfinál?
Tüdőrák gyógyszere
Kissejtes tüdőrák terápiája
Áttétek, fogyás és fájdalmak
Tüdőrák, hörgőáttét, fulladás
Áttétes tüdőrák, fulladás
Tüdőrák és depresszió
Jó nekünk, ha a daganat szétesik?
Kiújult tüdőrák, véres köpet
Véres köpet és dohányzás
Tüdőrák, hatástalan terápia
Nem műthető kissejtes tüdőrák?
Műthetetlen tüdőrák, útkeresés?
Műthetetlen 2 cm-es tüdőrák?
Kissejtes tüdődaganat
Kissejtes tüdőrák végstádium
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Tüdőrák végstádium
Otthon meghalni
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kérdések a kiegészítő kezelésekről
Tüdőrák agyi áttéttel
Tüdőrák – szétterjedt áttétekkel, végső stádiumban
Tüdőrák végső stádium, hospice szolgálat
Agyban áttétes tüdőrák
Nagysejtes tüdőrák, agyi áttétek
Tüdőtumor, 20 áttét az agyban
Agyi áttétes tüdőrák
Agyi áttétes tüdődaganat
Tüdőrák, agyi és más áttétek

Top