Áttétes tüdőrák, T4N1M1 (jelige: Anyukám)

Édesanyám tavaly vonatbalesetnél sérült meg, azóta fáj a válla és a lába. Többször vizsgálták, és ekkor fedezték fel a jobb tüdőben levő elváltozást. A jelenlegi kórházi zárójelentése alapján szeretném megtudni, hogy mire számíthatok a jövőben. A tumorokról az alábbi besorolás szerepel: T4N1M1 Karnofsky-index: 80%., viszont mivel a csípőjénél, és a bal lábában nagy fájdalmai vannak, nem tudja magát igazából ellátni.

Diagnózisok:
– C3410 Tu. pulm. lobi sup. l.d.
– C7820 Met. pleurae l.d.
– C7950 Metast. ossei

Hasi és kismedencei komplex ultrahang vizsgálat (04.17.) utáni vélemény:
Hepatomegalia, zsíros jellegű diffúz májlaesio, epehólyagban vs. sludge – golyók, Nephrolith l.s.

Melkas CT (04.06.): bal tüdőfélben kóros terime látszik, jobb oldalon a scapula nyakat körülvéve, azt kirágva szabálytalan alakú, legnagyobb átmérőjében 48 mm-es inhomogén densitású és kontraszthalmozású terime figyelhető meg. Mediastinálisan, az alsó-felső paratrachealis régióban, a subcarinalis régióban megnagyobbodott nyirokcsomók láthatók. Vélemény: Neopl. pulm. gyanú, Carcinosis pleurae, megnagyobbodott nyirokcsomók. Jobb oldali scapula nyakat kirágó terime hisztológigi vizsgálata jav.

Bronchológiai vizsg. (04.20.): szimmetrikusan mozgó hangszalagok, éles bifurcatios carina. Bal oldalon kóros nem látható, jobb oldalon a felső lebeny carinája és az S2-3 közti carina is kiszélesedett, az S2 és S3 hörgőbemetek komprimáltak, de idegenszövet nem látható.

Bronchus exc (04.20): Cytológia (előzetes): Maglinitás igazolható, v.s. adenocc.

Epikrízisből: laboreredményeiből a mérs. anaemia, gyorsult süllyedés, emelkedett gamma-GT volt kóros. A laboreredményeiből a legnagyobb eltérést az LDH mutatja, ezt nem tudom mit takar: 1640.0, süllyedés 83.0, Gamma GT 76.0

Szeretném, ha ebből a rövid ismertetésből tájékoztatást tudnának adni Édesanyám állapotáról, lehetőségeiről, mivel nem egy városban lakunk, és ezek a vélemények mind segítenek a további lehetőségek kiválasztásában is.

A T4N1M1 azt jelenti, hogy az 1-től 4-ig terjedő skálán mérve az elsődleges daganat méretét, a tumor a 4. csoportba, tehát a nagy daganatok csoportjába tartozik (T= tumor, daganat). Az N a nyirokcsomókra (node) utal, ez a szám azt jelenti, hogy a környéki nyirokcsomókban is van áttét. Az M (metastasis, áttét) értéke 0 vagy 1 lehet, ahol az 1-es szám azt jelenti, hogy van távoli áttéte a betegnek.

A diagnózisok alapján a jobb (d., dexter) felső (sup., superior) tüdőlebeny (lobus) daganatáról (tu., tumor) van szó, amely áttétet adott a mellhártyára (pleura), illetve a csontokba (os). A diagnózisok elé írt számok a BNO kódok (Betegségek Nemzetközi Osztályozása), amelyek a melléjük írt diagnózisokat statisztikailag feldolgozható formában kódolják.

Az LDH a laktát dehidrogenáz, amelynek értéke több kórképnél megemelkedhet, többek között bizonyos daganatos betegségekben is, különösen ha szétterjed folyamatról van szó. A gamma-GT általában akkor emelkedett, ha valami károsítja a májat (ez lehet alkohol, vírusfertőzés, zsíros átépülés, daganat és még sok minden). Az Ön édesanyjánál a májban nem írnak le áttétet a képalkotó vizsgálaton, de diffúz (az egész májra kiterjedő) károsodást írnak le. Ez azt jelenti, hogy a vizsgálat során a máj szerkezete eltér a normál máj szerkezetétől, de a CT nem tudja megmondani ennek okát, s mivel édesanyja tüneteinek középpontjában nem is ez áll, valószínűleg ez nem igényel további kivizsgálást.

A képalkotó vizsgálatok több mellkasi szerven megjelenő tüdőtumort véleményeznek, amelyeket citológiailag is alátámasztottak, a kivett sejtek mikroszkópos vizsgálata daganatot mutatott, s adenocarcinomát (mirigyrákot) valószínűsített. (A mirigyrák, mirigyes rák azt jelenti, hogy a tüdőben a mikroszkóposan látható mirigyek hámjából indult ki az elváltozás, tehát nem a nyirokmirigy daganatára utal ez a citológiai-szövettani kifejezés.)

A scapula a lapocka, amelyre édesanyjánál ráterjedt a daganat, és tönkretette egy részen a csontszerkezetet, valószínű ez okozza a jelentős fájdalmat is, amelynek csillapítása megfelelő erősségű és mennyiségű fájdalomcsillapítók segítségével nagyon fontos, mivel a hatékony fájdalomcsillapítás jelentősen javítja a beteg életminőségét.

Az onkológusok tudják majd eldönteni, hogy a szétterjedt daganat kezelésére kemoterápiát indítanak-e, sugárterápiás konzílium dönthet abban, hogy a lapockára ráterjedő daganat helyi sugárkezelésére, és így ezen a helyen a daganat helyi pusztítására, ezzel együtt pedig a fájdalom várható mérséklésére van-e ilyen módon lehetőség.

Amennyiben nemcsak a közvetlen daganat ráterjedése károsítja a csontot, hanem más, távolabbi csontokban is jelentek meg áttétek, az onkológusok tablettában vagy infúzióban biszfoszfonát gyógyszercsoportba tartozó készítményeket szoktak alkalmazni a további csontátépülés lassítására, illetve az úgynevezett csonttal összefüggő események, pl. törések kialakulásának késleltetésére.

Összességben az mondható, hogy édesanyjánál szétszóródott, műtéttel nem eltávolítható rosszindulatú daganatos betegség áll fenn, amelynek komplex onkológiai kezelése szükséges annak érdekében, hogy csökkenteni lehessen a tüneteket, illetve ha jól reagál édesanyja szervezete a kezelésekre, lehessen többlet időt adni, késleltetni lehessen annak a sajnos nagy valószínűséggel bekövetkező állapotnak a kialakulását, amikor édesanyja állandó ellátásra, ápolásra szorul.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Fájdalomcsillapítás
Rák: miért kell, hogy fájjon?
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőrák sok áttéttel
Tüdőrák: áttét, elesettség, végstádium
Áttétes hörgőrák, tumoros láz
Tüdőrák: kemoterápia 55 kilós férfinál?
Áttétek, fogyás és fájdalmak
Tüdőrák, hörgőáttét, fulladás
Áttétes tüdőrák, fulladás
Tüdőrák és depresszió
Jó nekünk, ha a daganat szétesik?
Kiújult tüdőrák, véres köpet 
Véres köpet és dohányzás
Tüdőrák, hatástalan terápia
Nem műthető kissejtes tüdőrák?
Műthetetlen tüdőrák, útkeresés?
Műthetetlen 2 cm-es tüdőrák?
Kissejtes tüdődaganat
Kissejtes tüdőrák végstádium
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Tüdőrák végstádium
Otthon meghalni
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kérdések a kiegészítő kezelésekről

Top