Bordafájdalom, tüdőszűrés (jelige: Melinda)

Kérem szépen értelmezni a tüdőszűrő leletem eredményét. 54 éves hölgy vagyok és dohányzom. Köhögéskor nagyon fájnak a bordáim, ezért elmentem tüdőszűrőre. Leletemre ezt írták U9990/3 – Sine morbo: Z1390/1 – szűrővizsgálat. k.m.n. sima kontúrú rekeszek, jobbra konvex scoliosis, kp. árnyék eltérés nélkül, bal alsó tüdőmezőben fibroticus csíkárnyék.

A „Sine morbo” kifejezés azt jelenti, hogy nincs betegség. Ugyanakkor ez lehet, hogy a szűrővizsgálat miatt mint „beutaló diagnózis” került a leletére (a k.m.n. jelentése közelebbről nem meghatározott).

A scoliosis oldalirányú gerincferdülést jelent. A rekeszizom röntgenképén nem láttak kóros elváltozást. A középárnyékot több szerv, képlet összevetülése (szív, nagyerek, légcső, nyelőcső stb.) alkotja, bizonyos betegségeknél ez kiszélesedhet. Önnél normálisnak látják. A fibrotikus (rostos-kötőszövetes) kötegárnyék valószínűleg korábbi gyulladásos megbetegedés maradványa.

Amennyiben panaszai (köhögés, bordatáji fájdalom) nem szűnnek, a negatív tüdőszűrő lelet ellenére is javasolt háziorvosához fordulnia esetleges további kivizsgálás érdekében.

Vélelmezzük, azt felesleges írnunk, hogy a dohányzással egyre nő a kockázata annak, hogy valamelyik szervében (szájüreg, garat, tüdő, gyomor, vese, húgyhólyag, stb.) rosszindulatú daganat alakuljon ki. Ezzel Ön minden bizonnyal tisztában van akkor, amikor rágyújt.

Kapcsolódó cikkek:
Mire jó a tüdőszűrés?
Szűrések: legyen büntethető a mulasztás?
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Dohányosok az onkológiákon
A light cigi is erős méreg
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg
Miért nem érdeklik a dohányosokat a tragédiák?
Tüdőrák: 95 százalékban a dohányzás a felelős

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőrák és korom: szigetel a kátrány?
Gócok a tüdő CT-n

Szoliter árnyék a tüdőben
Hangszalag és gége bénulása, tüdő CT
Tüdő CT lelet: residuumok

Véres köpet és dohányzás
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás

Top