CEA tumormarker, betegség? (jelige: Judy2930)

Az elmúlt egy hónapban nagyon rosszul éreztem magam. Elmentem orvoshoz és vettek vért. Minden negatív volt, kivéve a CEA-m: 15,50. Ez a laborunknál 4,1-ig jó. Voltam agy CT-n, voltam hasi ultrahangon, az negatív lett. De derék fájdalmam már jó pár hónapja van, eddig ez nem fájt annyira, mint ebben az egy hónapban. Bal oldalamon be van dagadva, egy kis háj-szerűségnek néz ki, igaz az is, meg ultrahangon nem láttak semmit. És a derekamnál is be van dagadva középen, szóval ezt később jutott eszembe, mikor már eljöttem az idegsebésztől.

Azt szeretnem kérdezni, hogy a CEA-m emelkedhetett ez miatt vagy ott van kialakulóban daganat? Kérem válaszoljanak, mert nagyon félek és feleslegesen nem szeretnék orvost zavarni.

A CEA tumormarker nem alkalmas betegségek szűrésére, de amennyiben valamilyen okból elvégzett CEA vizsgálat önnél emelkedett értéket mutatott, akkor 1-2 hónap után ennek kontrollja javasolt.

Ez a tumormarker emelkedett lehet vastagbél és végbélráknál, gyomorráknál, emlőráknál, de kisebb valószínűséggel más emésztőszervi betegségnél is.

Az üreges szervek daganatainak keresésére a különböző endoszkópos vizsgálatok a leginkább megfelelőek (pl. gyomortükrözés, béltükrözés), ezek elvégzésére különösen akkor lehet szükség, ha a kontroll CEA érték is magas, esetleg jelentősebb mértékben tovább emelkedik.

Ugyanakkor, ahogyan sokszor leírtuk, a tumormarker eredmények nem biztos, hogy daganatot jeleznek, megemelkedhetnek nem daganatos állapotban is, ezért is fontos a kontroll laborvizsgálatok elvégzése, amelyek hozhatják azt az eredményt is, hogy a tumormarker nem emelkedik tovább, vagy csökken.

Kapcsolódó cikkek:
Szűrővizsgálatok
Onkológiai kislexikon (2.): tumormarkerek
A radiológusok valóban a vesénkbe látnak
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Cea és Ca 72-4 tumormarker jelentése
CEA tumormarker szűrésként
Vastagbélrák tumormarkerei

Magas CEA érték – 2.
CEA és antibiotikum
Mellműtét utáni CEA értékek

Top