Csontáttétes tüdőrák 36 évesen (jelige: sostibi)

Édesapámból (36 éves!!) kb. 1 hónapja rosszindulatú gerincdaganatot (ököl nagyságnyit) műtöttek ki. A daganat 95%-t vették ki, 5 százalékot benne hagytak, az orvos szerint azért, mert légmell, és egyéb komplikáció lépett volna fel. A műtét után megtalálták a kiinduló daganatot a tüdejében. Azt mondta az orvosa, hogy csontáttétes tüdőrákja van. De most így a műtét után egy időszakban jól volt, most pedig azt mondja, hogy ugyanolyan szétrobbantó fájdalom van a gerincében, mint a műtét előtt.

Az lehetséges hogy a bent hagyott 5% megnőtt? A helyi természetgyógyász-idegsebész szerint nem ajánlott a kemo-terápia, de az ottani kezelőorvos szerint nagyon ajánlott, sugárterápiát elkezdték rajta. Az itteni orvos Culevit étrendkiegészítőt ajánlott a kemo-terápia helyett.

Legyen szíves leírni hogy mire számíthatunk ilyen súlyos betegségnél, illetve ön melyik kezelést ajánlja?

A fiatal betegnél IV. stádiumú, tehát több szervet érintő tüdőrák jelentkezett, s az öklömnyire nőtt áttét tünetei hívták fel a figyelmet a betegségre. Leveléből nem derül ki, hogy a sugárkezelést jelenleg hova kapja édesapja, a gerincáttét helyére vagy esetleg olyan folyamatot láttak a tüdőben-gátorüregben, hogy oda adták a sugárkezelést, például a gátorüregben jelentkező, esetleg légzési nehézséget okozó megnagyobbodott nyirokcsomók miatt.

Amennyiben a gerincre kapja édesapja a sugárkezelést, annak célja, hogy a műtét során nem teljes mértékben eltávolítható ott maradt daganatsejteket pusztítsák, osztódásukat lassítsák, s így igyekezzenek megakadályozni azt, hogy az ott tudottan megmaradt daganatsejtekből ismét nagyra nőjön a daganat.

Csontáttétek sugárkezelésénél gyakran előfordul, hogy átmenetileg fokozódik a fájdalom, s ezért a fájdalomcsillapítók adagját emelni kell vagy más fájdalomcsillapítót adni, de ez a fájdalomfokozódás átmeneti, s a sugárkezelésnek csontáttétek esetén kifejezetten fájdalomcsillapító hatása van hosszútávon.

Tekintettel arra, hogy a betegség több szervet is érint, szisztémás kezelésre, vagyis az egész szervezetben a szétszóródott ráksejteket elérő citosztatikus (kemoterápiás) kezelésre is szükség van. Ilyen kezeléssel lehet esélye annak, hogy lassítani-késleltetni lehet a betegség továbbterjedését, amennyiben a daganat reagál a beadott kemoterápiás szerekre. Ezeket a kemoterápiás gyógyszereket áttétes tüdőrákban azért használják, mert sok száz, sok ezer ember bevonásával és pontos értékelésével végzett klinikai gyógyszervizsgálatokban sikerült igazolni, hogy áttétes esetekben javítják a betegség rosszabbodásáig eltelt időt. Hasonló bizonyító erejű vizsgálatok eredményei a levelében leírt természetgyógyászati készítménnyel nem állnak rendelkezésre.

Egy étrend-kiegészítő sosem használható egy gyógyszer helyett, hiszen ha egy táplálékkiegészítőnek vagy vitaminkészítménynek igazoltan olyan erős hatása lenne, hogy azzal vissza lehetne szorítani áttétes daganatokat, akkor azokat alkalmaznák a kórházakban is.

Bármilyen nehéz is, fontos felkészülni, hogy egy ennyire előrehaladott, szétterjedt és agresszív rák esetében reálisan nemigen várható teljes felépülés. Az onkológiai kezelések lényege tehát, hogy minél inkább meghosszabbítsák azt az időt, amit a beteg a szeretteivel tölthet, illetve minél inkább próbálják enyhíteni a tüneteit. Az alkalmazott terápiától és a betegségtől is függ, hogy mennyi idővel sikerülhet elodázni az állapotromlást, hiszen minden ember szervezete más és más.

Ebben az egész család számára rendkívül nehéz élethelyzetben borzasztó módon felértékelődik a családtagok szerepe, mennyire tudnak megértő, a lehetőségekhez képest harmonikus, biztos hátteret, érzelmi támaszt nyújtani a betegséggel küzdő szerettüknek.

Kapcsolódó cikkek:
Daganatos tünetegyüttes: paraneopláziás szindróma
Tüdőrák
Csontáttétek
A tüdőrák fajtái és típusai
A tüdőrák kezelése: műtét és sugárkezelés
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ
Fájdalomcsillapítás
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rák: miért kell, hogy fájjon?
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Csontfájdalmak sajátos kezelése
Ki miben hisz? Mi értelme a betegségnek?
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőműtét mellékhatása vagy csontáttét a gerincben?
Áttétes tüdőrák: hátralévő idő

Tüdőrák progressziója
Tüdőtumor: elég-e a műtét?
Áttétes tüdőrák, 59 éves férfi
Tüdőrák kombinált kezelése
Tüdőrák: kemoterápia 55 kilós férfinál?
Tüdőrák gyógyszere
Kissejtes tüdőrák terápiája
Áttétek, fogyás és fájdalmak
Tüdőrák, hörgőáttét, fulladás
Áttétes tüdőrák, fulladás
Tüdőrák és depresszió
Jó nekünk, ha a daganat szétesik?
Kiújult tüdőrák, véres köpet 
Véres köpet és dohányzás
Tüdőrák, hatástalan terápia
Nem műthető kissejtes tüdőrák?
Műthetetlen tüdőrák, útkeresés?
Műthetetlen 2 cm-es tüdőrák?
Kissejtes tüdődaganat
Kissejtes tüdőrák végstádium
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Tüdőrák végstádium
Otthon meghalni
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kérdések a kiegészítő kezelésekről
Mellkasfolyadék, COPD

Top